Napi Érdekességek

Napi érdekességek: Az óceán legjobb színésze, az Utánzó polip, totál palira veszi az ellenségeit

Bizonyára hallottunk már olyan élőlényekről, amelyek képesek utánozni más állatokat, növelve ezzel túlélési esélyüket. Ha azonban eddig azt gondoltuk volna, hogy egyetlen állat utánzása mekkora műsorszám, akkor mit szólnánk ahhoz a poliphoz, ami 15 féle „maskarát” tud magára aggatni? Mai Napi érdekességek rovatunkból kiderül.

„Utánzó polipnak” keresztelték el azt a mindössze 60 cm-es polipfajt, amit 1998-ban fedeztek fel az indonéziai Sulawesi sziget partjainál, egy iszapos folyótorkolatban. És, hogy miért csak alig több mint két évtizede? Nos, a Thaumoctopus mimicus  magabiztosan cirkál az óceán sekély homokos fenekén, tekintve, hogy annyira intelligens, hogy egyszer nyelvhalként, utána oroszlánhalként, aztán meg tengeri kígyóként ölt testet – így nem meglepő, hogy a kutatók is alig vették észre a létezését.

Az aranyos kis polip alapesetben világosbarna színű, de villámgyorsan meg tudja változtatni a színét, ha fenyegetve érzi magát, a testében lévő apró pigmenttasakokon, úgynevezett kromatofórákon keresztül. De nem csak a színét, még az alakját, sőt viselkedését is le tudja másolni legalább 15 féle állatnak, becsapva ezzel az ellenségeit – ráják, sáskarákok, medúzák, csikóhalak, csőférgek, zsákállatok, szellőrózsák, siklóangolnák stb. A rettegett tengeri kígyó imitálásához például felveszi az állat fekete csíkos mintázatát, belebújik egy lyukba, miközben két karját kidugja és ellentétes irányban fodrozza őket, akárcsak a kígyó hullámzó mozgása. 

Egyéb érdekességek, hogy habár a legtöbb polip éjszakai életet él, a kis színész napközben is aktív lehet, hiszen olyan veszélyesnek látszó lénnyé képes újrateremteni magát, amitől még az ő ellenségei is megijednek. Nézd meg róla ezt a bámulatos videót: