Napi Érdekességek

Napi érdekességek: A világ legrégebbi vásárlói panasza ékírással készült

Abszolút nem meglepő, hogy a vevőszolgálathoz fordulunk, ha nem azt kaptuk a pénzünkért, amit vártunk. Nem volt ez másként több ezer évvel ezelőtt sem, hisz bizony elődeink is szerettek hangot adni felháborodásuknak. 

A legrégebbi írásos ügyfélpanasz i.e. 1750-ből származik, így csaknem 4000 éves. A panasztételt egy Nanni nevű vásárló fogalmazta meg, aki enyhén szólva nem volt megelégedve sem a bánásmóddal, sem annak a réznek a minőségével, amit egy Ea-Nasir nevű kereskedőtől vett. Egyéb érdekességek, hogy a „Panasztábla Ea-Nasirnak” című agyagtáblát Ur város romjainál (Dél-Irak) találták meg egy régi babiloni házban, amely Ea-Nasir lakóhelye lehetett. Jelenleg a londoni British Museumban őrzik, és ez olvasható rajta ékírással: 

„Mondjátok meg Ea-Nasirnak, hogy Nanni a következőt üzeni:

Amikor eljöttél, ezt mondtad nekem: „Gimil-Sinnek kiváló minőségű rézrudakat fogok adni.” Aztán leléptél, de nem tartottad be az ígéreted. Nem megfelelő portékával vártad a küldöncöm (Sit-Sin), és azt mondtad neki: „Ha kell, vedd el, ha nem akkor meg tűnj el!”. Minek nézel te engem, hogy ilyen megvetéssel bánsz egy magam fajtával? Attól még, hogy őket küldtem, hogy visszahozzák a (nálatok letétbe helyezett) pénzt, ugyanúgy közülünk valóak. Mégis többször üres kézzel küldted vissza őket, méghozzá ellenséges területen keresztül. 

Van bárki a Telmunnal kereskedők között, aki így bánt velem? Egyedül te vagy ilyen galád a küldötteimmel! Amiatt az egy fikarcnyi ezüstmináért, amivel tartozom(?), már feljogosítva érzed magad, hogy így beszélj, miközben én és umi-abum is 490 kg rezet adtunk a palotának a te nevedben, és fel is véstük egy táblára a Samas templomában.

Mit műveltél te velem ezért a rézért? Visszatartottad az előre kifizetett pénzemet, így most már csak rajtad áll, hogy maradéktalanul odaadd nekem. Vedd tudomásul, hogy (mostantól) nem fogadok el tőled olyan árut, ami silány minőségű. Én (mostantól kezdve) egyenként fogom kiválogatni és átvenni a rézrudakat a saját portámon, és igen is élni fogok a visszautasítás jogával, mert ilyen hitvány módon bántál velem”.

További napi érdekességek.