Napi Érdekességek

Napi érdekességek: A stockholmi telefontorony kábeljei keresztbe-kasul lógtak a levegőben 5000 km hosszan

A 19. század végére feltalálták a telefont, de kezdetben még csak úgy, hogy hatalmas tornyokból kifeszített vezetékek himbálóztak a gyalogosok feje fölött. Így készült a svédországi Telefontornet is, amit megismerhetsz a napi érdekességek következő rovatából!

1887-re húzták fel Stockholmban azt a 45 méter magas telefontornyot, amit még a Stockholms Allmänna Telefon AB alapítója, Henrik Tore Cedergren ötölt ki azzal a céllal, hogy végre minden embernek lehessen otthon telefonja. Mivel nagyon olcsón kínálta a szolgáltatásokat, az előfizetők száma elérte az 5500 főt. Ekkortájt Stockholmban több telefon volt, mint a világ bármelyik nagyvárosában. A régi telefonvonalak technikai korlátai miatt azonban minden telefonhoz saját kábel kellett, amit az ügyfél háza és a telefonközpont közé húztak ki – így a stockholmi toronyban legalább 5500 db vezeték futott össze minden irányból, 5000 km hosszan. 

Nem hiába mondják azonban, hogy „olcsó húsnak híg a leve”. A kábelek ugyanis csak a levegőben lógtak és ez felvetett némi problémát. Minden, ami elromolhatott, el is romlott: az erős széltől kezdve a jégviharokon át a tűzig, a hálózat rendkívül kiszolgáltatott volt a természetnek. Ami pedig a megjelenést illette, a monstrum elég idétlenül nézett ki a sok kábellel, tekintve, hogy a város minden szegletéből látszódott, és egyesek szerint még a napot is kitakarta.

A 19. század fordulójára a torony már kezdett nagyon elavulttá válni. A tervezők végre rájöttek, hogy a földelt kábelek sokkal praktikusabbak, mint a toronyból való kifeszítés. 1913-ra a teljes hálózat a föld alá került, így Telefontornet elvesztette eredeti funkcióját. A tornyot azonban nem bontották le, hanem egy ideig még reklámplakátokat aggattak ki rá, amíg az 1952-ben ki nem gyulladt és végleg meg nem váltak tőle.