Napi Érdekességek

Napi érdekességek: Az első női maratonfutó nemcsak a verseny miatt futott, de a női egyenjogúságért is

Ma már egyáltalán nem meglepő dolog, hogy nők és férfiak egyaránt indulnak különféle sportágakban. Néhány évvel ezelőtt azonban még elképzelhetetlen lett volna, hogy a gyengébb nem tagjai is megmérettessék magukat egy maratoni futásban. Volt azonban egy bátor lány, aki a tiltás ellenére is célba ért. Ismerd meg a történetét legújabb napi érdekességekben!

Az 1960-as évek derekán még elég negatív kép élt azokról a nőkről, akik atletizálni szerettek volna. Úgy gondolták ugyanis, hogy ettől nagy lábuk és szőrös mellkasuk lesz, a méhük el fog mozdulni, nőiességük pedig odavész. Az akkortájt 20 éves Kathrine Switzer azonban a fejébe vette, hogy lefutja a bostoni maratont, annak ellenére is, hogy ő egy nem kívánatos személy volt a pályán – csak azért, mert nőnemű. A verseny napján bő pulóvert húzott, a jelentkezésnél pedig a K.V. Switzer nevet adta meg, mivel ez viszonylag semlegesnek tűnt.

1967. április 19-én több mint 600 futó állt rajtba a bostoni maratonon, és bár eleinte minden flottul indult, ez alig több mint 2 mérföld után megváltozott. A mellettük elhaladó sajtókocsinak feltűnt, hogy egy nő arca emelkedik ki közülük, így elkezdtek kiabálni neki, hogy „Mi a fenét keresel a versenyben? Mit akarsz bizonyítani?”. Közvetlenül utána pedig egy másik buszból Jock Semple – a versenybíró – ugrott le, aki eltorzult arccal próbálta letépni róla a rajtszámát, azt ordítva, hogy „Tűnj el a versenyemből!”. Ekkor már a lány védelmére kelt az edzője is és egy kisebb dulakodás alakult ki közöttük, de Kathrinnek így is sikerült lefutnia a távot. Úttörő viselkedésének köszönhetjük tehát, hogy 1972-re elérték, hogy nők is indulhassanak a maratonon, 1984-ben pedig már az olimpián is.

Szívmelengető érdekességek, hogy Kathrine azóta is szenvedélyesen fut, és már többször bizonyította, hogy képes a távra, hiszen 70 évesen újra lefutotta a bostoni maratont – ugyanazzal a 261-es rajtszámmal.