Napi Érdekességek

Napi érdekességek: A télapó helyett a szovjet vezetőnek írt levelet a 10 éves kislány

Amíg a legtöbb kislányt a Barbie babák foglalkoztatják és alig várják, hogy újat kérhessenek a nagyszakállútól, addig akadt valaki, akit sokkal inkább a világbéke érdekelt. Ismerd meg Samantha Smith történetét a napi érdekességek következő rovatából!

Samantha Smith 1972. június 29-én a Maine állambeli Houltonban született, és mindösszesen 10 éves volt, amikor levelet írt az akkori szovjet vezetőnek, Yuri Andropovnak. A 80’-as évek környékén ugyanis a hírek főként az Egyesült Államok és a Szovjetunió között kiéleződő helyzetről szóltak: mindkét fél tartott attól, hogy a másik nukleáris háborút indít ellene. Samantha ekkor döntött úgy, hogy tollat ragad.

A levelében ötödik osztályosként mutatkozott be, és aggodalmát fejezte ki a két ország közötti feszültségek miatt. Leírta, hogy sokat hallott a Szovjetunióról a hírekben, és szeretné tudni, hogy nem lehetne-e, hogy a két ország egyszerűen csak barátok legyenek. Azt is megkérdezte Andropovtól, hogy hajlandó lenne-e találkozni vele és családjával, hogy tovább beszélgessenek erről az égető kérdésről. Eleinte nem meglepő módon nem érkezett válasz a levelére, később azonban fordult a kocka.

Andropov nemcsak válaszolt a kislánynak, de még meg is hívta őt a Szovjetunióba, amit 1983 júliusában szüleivel meg is ejtett. A 2 hetes út során ellátogatottak Moszkvába, Leningrádba és Artekbe, egy fekete-tengeri gyermektáborba. Látogatása nagy médiafigyelmet keltett mind a Szovjetunióban, mind az USA-ban, így rövidesen nemzetközi hírességgé és béke nagykövetté vált, később pedig már beszédeket mondott, könyvet írt, és még egy amerikai tévésorozatban is szerepet kapott. Habár az ikonikus Samantha „jelenség” meghatározó szerepet játszott a két ország közötti kapcsolat javításában, mégsem zárult happy enddel a történet: 1985 augusztusában repülőgép-szerencsétlenségben meghalt 13 évesen.