Napi Érdekességek

Napi érdekességek: Az anyai ösztönöknek köszönheti az életét egy kisfiú, aki beesett a gorillák ketrecébe

Néhány évvel ezelőtt a szülők legnagyobb rémálma vált valóra, amikor egy kisgyerek beesett az állatkert egyik karámjába. Habár az ilyen események általában tragédiával végződnek, szerencsére van azért némi ellenpélda is. Máris megismerhetsz egyet a napi érdekességek következő rovatából!

1996. augusztus 16-át írunk, a nap szikrázik, az idő pedig alkalmassá tesz egy kellemes családi látogatást az Ohio államban fellelhető, Cincinnati Állatkertbe. Ide készült az az édesanya is, akinek aztán 4 éves kisfia véletlen átesett a védőkerítésen, egyenesen a gorillák közé. 

Az esés következtében a kisfiú eltörte a karját, beütötte a fejét, és néhány percig élettelenül feküdt a kifutóban. Ahelyett azonban, hogy a vadállatok rávetették volna magukat, az egyik gorilla a szárnyai alá vette őt. Binti Jua néven tartják számon azt a nőstény gorillát, aki azonnal a gyermek segítségére sietett: óvatosan felemelte a földről az eszméletlen testet, elvitte a kijáratig és egészen addig a karjaiban tartotta, amíg meg nem érkezett a segítség. Ez idő alatt pedig hangjelzésekkel adta a többi gorilla tudtára, hogy egy métert se közelítsenek felé.

A sztori egyébként még abban az időben történt, amikor nem lapult a zsebünkben okostelefon, valakinek mégis sikerült megörökíteni a nem túl szerencsés pillanatot. A videofelvételek későbbi elemzésre során pedig felmerült a kérdés, hogy vajon mi váltotta ki az állat védelmező viselkedését? A válasz pedig valószínűleg az anyai ösztönökben keresendő. Binti Jua ugyanis a fiúval való találkozás során végig a hátán hordta saját 17 hónapos, Koola nevű kisbabáját, ami arra utalhat, hogy anyai ösztönei vezették a megmentésére. A kissrác tehát túlélte a balesetet és néhány napos kórházi tartózkodás után, egészségesen távozhatott.