Napi Érdekességek

Napi érdekességek: Gyönyörű freskók helyett vérfoltok vannak a mennyezeten 5 japán templomban

A japán templomok egy meghitt menedék és spirituális oázis érzését keltik. A látszat azonban csalóka lehet, ugyanis egyes példányok igen sötét titkot rejtenek Japán feudális múltjáról!

Kyoto városában jelenleg 5 olyan templom van, aminek mennyezetét véres kéz-és lábnyomok tarkítják. A szemünk azonban nem csal, hiszen tényleg vérfoltokról van szó – de hogy mi is történt valójában, egészen a 16. századig kell visszamennünk. Ekkortájt Japán még a viszálykodó haduraknak volt kiszolgáltatva. 1592-ben Toyotomi Hideyoshi véget vetett a feudális korszaknak azzal, hogy egész Japánt saját uralma alá vonta. Mivel azonban közelgett neki a vég, a halálos ágyán kinevezte utódjának az 5 éves fiát, mellé pedig egy 5-5 fős régensséget hozott létre az ország legerősebb uraiból.

Az általa hátrahagyott hatalmi struktúra igen instabil volt, Tokugawa Iejaszu – az egyik kapzsi tag – ugyanis magának akart mindent. Erre válaszul a maradék 9 tag összefogott ellene és Isida Micunari vezetésével, egy 40 ezer fős sereget állított fel Tokugawa 2000 szamurájával szemben, akik elfoglalták a Fushimi-kastélyt. Habár Tokugawa emberei 11 napig állták a sarat, egy árulónak köszönhetően végül felgyújtották a kastélyt. A talpon maradt 380 szamuráj pedig a fogság helyett inkább a halált választotta: 1600-ban szeppukut (japán rituális öngyilkosság – hasfelmetszés) követtek el. 

Hátborzongató érdekességek, hogy 1623-ban Tokugawa lebontatta a tűzvészben megrongálódott kastélyt, a szamurájok vére azonban olyan mélyen beleivódott a padlóba, hogy örökre otthagyta nyomát az utókor számára. A padlódeszkák 20 évet töltöttek egy raktárban, mielőtt feldarabolták és Japán más templomaiba szállították volna azokat. Szakrális jellegük miatt azonban nem használhatták padlódeszkaként, így a mennyezetben kaptak helyet. Ezeket ma chitenjo vagy „véres mennyezetek” néven is ismerjük.

További napi érdekességek.