Napi Érdekességek

Napi érdekességek: A csíkjainak köszönheti a zebra, hogy a legyek békén hagyják

A zebra szőrzete a természet egyik leglenyűgözőbb mintázatát alkotja, amelyet az emberek azóta tanulmányoznak, hogy először megpillantották az állatot. Szó volt már itt hőmérséklet-szabályozásról, ragadozókkal szembeni túlélésről, de létezik még egy magyarázat, amit a napi érdekességek következő rovatában bemutatunk!

Az utóbbi években egyre nagyobb teret nyert az az elmélet, miszerint azért csíkosak a zebrák, mert ezzel kivédhetők azon legyek csípései, melyek betegségeket – például álomkórt, afrikai lópestist és halálos lóinfluenzát – terjesztenek. Ezt a közelmúltban a davisi Kaliforniai Egyetem kutatói is próbára tették. Olyan zebrákat és lovakat vizsgáltak, amelyeket különböző kabátokba öltöztettek: teljesen fekete, teljesen fehér, illetve fekete-fehér zebramintás, majd elemezték a legyek viselkedését az állatok körül. 

Az eredmények megdöbbentő bizonyosságot nyertek: habár a legyek nem zavartatták magukat a karámban, amint közel kerültek az állatokhoz, gyorsan meggondolták magukat. A zebrákra sokkal kevesebb légy szállt, mint a lovakra, és ami még ennél is meglepőbb, hogy még a zebrának öltözött lovak is kevesebb legyet vonzottak, mint a kabát nélküli, illetve a teljesen fehér vagy fekete öltözetet viselő lovak. A megfigyelések alapján a legyek gyorsan le akartak csapni rájuk, de amint le kellett volna szállniuk, vagy elkanyarodtak, vagy egyszerűen nekimentek és lepattantak róluk. Ennek az lehet a magyarázata, hogy távolról a légy szürkének értelmezi a tárgyakat, mivel alacsony felbontású látással rendelkezik. Ahogy azonban közelebb ér és a szeme elé tárulnak a csíkok, összezavarodik a fekete és fehér közötti nagy kontraszt miatt – olyannyira, hogy egy épkézláb leszállást nem tud végrehajtani.