Napi Érdekességek

Napi érdekességek: Senki sem hitte, hogy megéri a felnőttkort, ehhez képest ő találta fel a szaxofont 

Valószínűleg mindenkinek akadnak húzós sztorijai a gyerekkorából, ami azonban Adolphe Sax zenésszel és hangszertervezővel történt, az mindenen túlmegy. Habár munkásságáról sokat tudunk, hajmeresztő gyerekkoráról már kevesebb szó esik. A napi érdekességek következő rovatában felsorakoztatjuk, hogy az úriember mi mindenen ment keresztül a híres hangszer feltalálásáig!

Adolphe Sax 1814-ben született Belgiumban, és a család 11 gyermeke közül egyike volt azoknak, aki legalább megélte a fiatal felnőttkort – még annak ellenére is, hogy erre gyakorlatilag nulla kilátás volt:

– 2 éves korában kiesett egy kétszintes épület ablakából, aminek következtében eltört a koponyája

– 6 évesen véletlenül megivott egy savas vízzel teli tálat, mert azt hitte, hogy tej van benne

– 9 éves korában leesett egy lépcsőn, egyenesen egy forró öntöttvas tűzhelyre és megégette az oldalát

– 11 évesen elkapta a kanyarót és 9 napig volt kómában

– 14 évesen eltörte a karját, és beakadt egy szekér ajtajába

– 19 éves korában a fejére esett egy tégla, majd egy folyóba esett és majdnem meghalt

– 23 évesen romlott bort ivott

Ezen felül nyelt már le tűt és egyszer kis híján megfulladt, mert olyan szobában aludt, ahol lakkozott bútorok száradtak. Édesanyja annak idején azt mondta, hogy „ő egy kárhoztatásra ítélt gyermek, nem fog sokáig élni”. De még a szomszédok is „a kis Saxnek, a szellemnek” keresztelték el. Mindezen szörnyű történesek ellenére, bármennyire is hihetetlen, Adolphe Sax életben maradt, egészséges és okos felnőtt vált belőle, olyannyira, hogy 29 évesen feltalálta a szaxofont, ami aztán forradalmasította a zenei világot.

További napi érdekességek.