Napi Érdekességek

Napi érdekességek: India legmélyebb kútjába 3500 lépcsőfokon kell lesétálni

Manapság rendkívül fontos szerepet tölt be a megjelenés, ha épületek, irodaházak, közterek stb. megépítéséről van szó.  Habár az indiai Chand Baori-kút esetében ez abszolút hidegen hagyta a tervezőket, mégis az egyik legpatinásabb remekmű született meg belőle. A napi érdekességek következő rovatából megtudhatod, mitől ilyen különleges!

A Chand Baori-kút, Rádzsasztán tartomány keleti részén, egész pontosan egy Abhaneri nevű faluban található. Megépítését a Nikumbha-dinasztia uralkodója, Raja Chanda rendelte el, nevét pedig ő utána kapta. A kút eredetileg igen nemes célt szolgált, hiszen összegyűjtötték benne az esővizet, így gyógyír volt a vízellátással kapcsolatos problémákra. Mégis, a remekművet India legszebb és legmélyebb lépcsőkútjaként tartják számon: 13 emeletből áll, oldalába pedig 3500 db tökéletes szimmetriában elrendezett lépcsőfokot építettek, amelyek a kút aljáig vezetnek le. 

Ami a legkülönlegesebb az egészben, hogy a lépcsőfokok cikk-cakkos elrendezése egy geometriai mintázatot rajzol ki, ami már önmagában véve is lenyűgöző látványt nyújt. A lépcsők három oldalról veszik körbe a vizet, míg a negyedik oldalon egy háromszintes pavilon található gyönyörű faragott kőablakokkal, oszlopokra támaszkodó galériákkal és két erkéllyel, amelyeken mutatós szobrok vannak kipakolva. A lépcsőkút egyes részei a 8. századból származnak, míg a felsőbb emeletek a körülötte lévő oszlopos árkádsorral, már a 18. században épültek. Abhaneri lakosai annak idején itt húzódtak árnyékba a perzselő napsugaraktól, ugyanis a lépcsőkút alján a hőmérséklet 4-5°C-kal alacsonyabb, mint a felszínen.

Habár ma már nem használják az építményt kútként, de találkozók, vallási események színteréül szolgál a helyiek számára, illetve lélegzetelállító geometriája továbbra is vonzza a turistákat.