Napi Érdekességek

Napi érdekességek: Kanada híres grizzly „macijában”, a Főnökben, még a vonat sem tud kárt tenni

Olykor még akkor is félelmet ébresztenek bennünk a grizzly medvék, ha csak az állatkert biztonságos ketrecén keresztül nézzük meg őket. Létezik azonban egy medve Kanadában, aki erre még rátesz egy lapáttal, hisz még a többi medve is megijed tőle. Ismerd meg a fenevadot a napi érdekességek következő rovatából!

Főnöknek keresztelték el azt a rémséges küllemű, vadon élő grizzly medvét, aki Kanadában, az Alberta Sziklás-hegységben található Banff Nemzeti Parkban tengeti mindennapjait. Az egyszerűség és felismerhetőség kedvéért 122-es medveként is szokták emlegetni. A grizzly egyébként sem kicsi jószág, de a Főnök mindenkin túltesz a maga 272 kilogrammos testsúlyával. Életkorát nagyjából 20-25 évre saccolják, ami egyenesen csodaszámba megy, tekintve, hogy egyszer már elütötte egy vonat, de állítólag a haja szála sem görbült a robosztus állatnak. A 122-es medve félelmet nem ismerve bandukol a vasúti sínek mentén, és olykor több száz kilométer tesz meg táplálék után kutatva.  

A Főnök egyértelműen a domináns állat a parkban, a tápláléklánc csúcsa, és nincs, ami eltántoríthatná – még a tőle kisebb medvéket is megeszi. Erre mi sem lehetne jobb bizonyíték, mint az egyik túracsoport beszámolója, akiknek 2013-ban volt „szerencséjük” összetalálkozni vele. A hatalmas állat épp nyakig benne volt egy fekete medve tetemében, de nem csak végzett vele, hanem olyan szinten felfalta, hogy a koponyáján, bőrén, négy mancsán és néhány csontján kívül semmi nem maradt belőle. A túraútvonalat a biztonság kedvéért aztán le kellett zárni.

A Főnök azonban nem csak a táplálékszerzésben, de még az utódnemzésben is lenyomja a többieket. A szakértők úgy vélik, hogy az elmúlt években a parkban született kölykök akár 70%-a ettől az egy medvétől származhat, melyeket DNS eredmények támasztanak alá.