Napi Érdekességek

Napi érdekességek: A világ legmélyebb barlangjába 1 hét lejutni

A Veryovkina-barlang elsőre nem tűnik különlegesebbnek, mint a többi barlang, tekintve, hogy egy szimpla 3×4 méteres bejárattal és egy 32 méteres előtérrel rendelkezik. Egy kicsit közelebbről megnézve azonban olyan mély, hogy még a rutinos barlangászoknak is több napba kerül lejutni a legalsó pontjába.

napi érdekességek

Abházia, Grúzia szakadár köztársasága ad otthont a világ legmélyebb barlangjának, a Veryovkina-barlangnak, ami még a korábban rekordtartó Krubera-barlangon (2197 méter) is túltesz. A Veryovkina–barlang első felfedezése 1968-ban történt meg, ekkor még csak 115 méternyire volt feltérképezve, de azóta további expedíciókkal egyre mélyebbre és mélyebbre jutottak. A mélységi világrekord felállítása 2018-ban történt, mikor a „Perovo-speleo” barlangkutató csapatnak sikerült elérnie a Veryovkina legalacsonyabban fekvő pontját, a 2212 méteres mélységet. 

A függőleges barlangrendszerben az út nagyjából egy hetet vesz igénybe, és nem csak körömsötét van odalent, de hihetetlen magas páratartalom és dermesztő hideg is. A barlangászok több ezer méternyi kötélen ereszkednek le, sárral átitatott víz alatti járatokon úsznak át, és kanyargós, hihetetlenül szűk repedéseken keresztül préselik ki magukat, mindezt a súlyos túrafelszerelésükkel a hátukon. 2080 méter után pedig már búvárfelszerelésre kell váltaniuk. Egyéb érdekességek, hogy az amúgy sem veszélytelen utat tovább nehezítik az esőzések, amik néha úgy összegyűlnek bent, hogy a hatalmas mennyiség miatt áttörnek a barlangnyílásokon – egyenesen a felfedezők nyakába. 2018-ban például a „Perovo-speleo” csapat kis híján a bőrét hagyta ott egy ilyen miatt. Elmondásuk alapján a vízzuhatag olyan erejű volt, hogy az egész barlang remegni kezdett, hangja pedig akár egy alagútban száguldó tehervonaté.

További napi érdekességek.