Napi Érdekességek

Napi érdekességek: Japánban egy gömb alakú felhő aranyozta be a napot

Valószínűleg nem lesz újdonság, ha azt mondjuk, hogy mindenki látott már bárányfelhőt, olykor pedig egész bámulatos alakzatok is kirajzolódnak ebből a természeti csodából: emberi arcok, állatok, tárgyak. Ezúttal azonban olyan formában öltött testet egy felhő Japánban, amire talán még nem volt példa.

A ritka légköri jelenséget egy @pmxpvrtmx (Poppy) nevezetű Twitter felhasználó kapta lencsevégre egy szokásos vasárnap délután, amikor is egy tökéletesen gömbölyű felhő jelent meg az égen. A képeket Tokiótól délre, Fujisawa városa felett örökítette meg. „Éppen néztem ki a fejemből a kocsimban, mikor egy gömb alakú felhőre lettem figyelmes. Egy darabig csak bámulni tudtam, aztán kapcsoltam és gyorsan lefotóztam” – számolt be az esetről Poppy. Elmondása alapján azonban, amint meglettek a képek, a felhő azonnal elvesztette alakját és úgy szertefoszlott, mintha soha nem is létezett volna. Habár ezek után simán mondhatnánk azt a képekre, hogy a felhő a jó öreg Photoshop áldozata lett, azonban 2015-ben egy másik Twitter felhasználó, @NicoSpgy9ba9 (Nico) kísértetiesen hasonló felhőt fotózott le, szintén Japánban. 

A klímaszakértők szerint a gömb alakú felhő valószínűleg egy „görgőfelhő” lehet, ami a vízszintes, alacsonyan eső felhőképződés egy ritka típusa, és általában erősebb széllökések eredményeként jön létre, jellemzően zivatarok után. De hozzátették azt is, hogy a feltételezés ellen szól az a tény, hogy a görgőfelhők kifejezetten hengeres alakúak, mintsem gömbölyűek. Az ausztráliai Melbourne-i Egyetem légkörkutatója, Todd Lane szerint viszont szó sincs semmiféle gömbölyű felhőről, pusztán szerencséje volt a fotósnak: jó szögből lett elkapva a légköri jelenség, és csak egy irányból tűnik gömb alakúnak.

További napi érdekességek.