Általános KvízekKvízTesztTudáspróba

Kvíz: Karácsonyi hagyományos ételek, Te tudod melyiket hol fogyasztják?

Melyik ország hagyományos karácsonyi étele a hering? Ebben a kvízben hasonló kérdéseket kell megválaszolni.

Annak aki a Facebook csoportunk tagja, ez könnyen fog menni, hisz sokat játszunk, kérdezünk. Ha nem vagy tag gyere, csatlakozz és játssz velünk egy nagyon szuper közösségben.

kvíz
Hirdetés

Készen állsz?

0%

Sült páva

Helyes! Helytelen!

A karácsony estéjén felszolgált hagyományos argentin ételsor kissé eltér a szomszédos országokétól. Legnépszerűbb húsok a marha, a sertés és a pulyka. A karácsonyi menü részeként kerül az asztalra különféle darálthúsos pite, főtt tojással, hagymával töltött, fűszeres steak és egy igazi különlegesség, a sült páva.

Hering

Helyes! Helytelen!

A karácsonyi menü a finneknél az alkohollal kezdődik, de ebben semmi csodálkoznivaló nincs, hiszen képzelhetjük, mennyire hidegek lehetnek a lappföldi telek. Az ő forralt borukat gloggnak hívják, amit sós hering és rozskenyérben sült sonka követ az ünnepi lakoma alkalmával. A zárszót a mézes-gyömbéres süteményük jelentik. Érdekesség, hogy a finnek szenteste nem szedik le az asztalt, hagyják, hogy az éjszaka arra járó karácsonyi manók is jóllakhassanak.

Aebleskiver

Helyes! Helytelen!

Dániában két tipikus karácsonyi fogás is van. Az egyik meglehetősen puritán, ugyanis nem több egy közönséges, fahéjjal megszórt tejberizsnél. Az ételbe egy szem mandulát rejtenek. Aki ráharap, egy szerencsemalacot kap, és a babona szerint szerencsés új év elé néz. A másik ünnepi nassuk, az aebleskiver annál izgalmasabb, ugyanis ez egy porcukorral megszórt, lekvárral töltött fánkkülönlegesség. Ha ezek az ételek sem tudtak felcsigázni, a Julebryg nevű karácsonyi sörüktől talán felcsillan a szemed.

Hirdetés

Vaszilopita

Helyes! Helytelen!

A görögöknél a karácsony egy igazi többhetes mulatság, ugyanis egészen január 6-ig, vízkeresztig tart. Az itteni babonák szerint karácsonykor a földfelszínre jönnek a föld mélyében lakó manók, és egészen vízkeresztig törnek-zúznak mindent, ami az útjukba kerül. Mivel a szörnyek félnek a tűztől, a görögök a kályhájuk és tűzhelyük meggyújtásával tartják távol őket. S ha már a tűzhely éjjel-nappal üzemel, elkészítik a hagyományos karácsonyi ételüket, a vaszilopitát, mely egy kenyérféleség, aminek a közepébe egy pénzérmét rejtenek. Az a szerencsés, aki ráharap az érmére, gazdag és egészséges lesz a következő évben. A vaszilopitát nagy gonddal készítik el, sőt, még fel is díszítik. Krétán például kenyérhímző asszonyok végzik el ezt a munkát.

Karácsonyi fatörzs

Helyes! Helytelen!

Mikor végre beköszönt Jézus megszületésének napja, az ünnepi asztal legfontosabb étke a karácsonyi fatörzs, mely valójában egy csokis piskótatekercs, melyet kívülről is vastag csokimáz fed. Attól válik “fává”, hogy villával erezetet rajzolnak bele, és az ügyesebb háziasszonyok piskótából készült ágakat is illesztenek hozzá.

Töltött káposzta

Helyes! Helytelen!

Hirdetés

Karácsonyi puding

Helyes! Helytelen!

A karácsonyi puding (Christmas pudding) hagyományos angol karácsonyi desszert, melyet december 25-én fogyasztanak. A középkor óta az angol karácsonyi hagyományok fontos eleme. Egyik összetevője alapján mazsolapudingnak is gyakran hívják. Az angol pudding szó tágabb jelentést fed le, mint a magyar puding, nemcsak édes, hanem sós, húsos ételek, illetve lisztes, tészta jellegű ételek is beletartoznak. Az angol plum szó régen mazsolát jelentett.

Hideg céklaleves

Helyes! Helytelen!

A lengyelek is hasonló ételekkel készülnek a karácsonyra, mint mi: a főszerepben náluk is a dió és a mák áll. Különlegességként említhető , hogy a 12 apostol tiszteletére 12 fogásos ünnepi menüvel készülnek. 24-én egészen a vacsoráig tilos húst enni, ezért napközben leginkább a híres céklalevesüket fogyasztják.

Panettone

Helyes! Helytelen!

A karácsonykor tálalt édes kalácshoz különleges legenda kötődik. A süteményt a mendemonda szerint a Sforza család szakácsai készítették el. Amikor a főszakács elrontotta a vendégeknek szánt desszertet, az egyik segédje a konyhai maradékokat használta fel, hogy valamilyen édességet fel tudjanak tálalni. Ez lett a panettone, mely hatalmas sikert aratott az asztaltársaság körében. “Viva, pane di Toni!” vagyis “Éljen Toni kenyere!”- kiáltották az asztalnál ülők. Erről az örömkiáltásról kapta a nevét a finomság.

Olivával, darált hússal, dióval és tojással töltött pulyka

Helyes! Helytelen!

Mexikóban karácsonykor a tengeri halak mellé saláta és enchiladas jár, Közép- Mexikóban az olivával, darált hússal, dióval és tojással töltött pulyka, és a bunuelos nevű fahéjas porcukorral hintett fánk a legjellemzőbb karácsonyi fogás.

Kvíz: Karácsonyi hagyományos ételek, Te tudod melyiket hol fogyasztják?

Share your Results:

Jöhet a következő?