Napi Érdekességek

Napi érdekességek: Lakatot tett a szájára, ezért kivégezték a 82 éves híres szíriai régészt

Palmüra az ókori Szíria egyik legtekintélyesebb városa, már azért is, mert a helyszín 1980-ban felkerült az UNESCO világörökségi listájára. Habár rengeteg ember dolgozott az érdekességek feltárásban, méltón emelkedett ki közülük Khaled Al-Asaad, már azért is, mert szó szerint az életét tette fel erre a projektre.

Khaled Al-Asaad szíriai régész 1934-ben született Palmüra városában. Pályafutását 1963-ban kezdte meg a Régiségek és Múzeumok igazgatójaként. Szívvel-lélekkel dolgozott Palmüra korai ásatásaiban és a város egyes részeinek helyreállításában. Habár 2003-ban nyugdíjba vonult, továbbra is kivette a részét a munkából. Óriási és pótolhatatlan tudástárral rendelkezett, a terület minden zeg-zugát ismerte – talán ez okozta a vesztét is.  2015-ben az ISIS terroristái támadták meg a várost, és annak reményében, hogy elvezeti őket a legféltettebb kincsekig, őrizetbe vették.

Az ISIS valóságos szentségtörésnek tartotta az ilyen ősi szobrok fenntartását, így szerették volna elpusztítani azokat, az apróbb műtárgyakat pedig elkobozni, hogy aztán abból finanszírozhassák tevékenységüket. Mondani sem kell, hogy Al-Asaad megtagadta a közreműködést vagy, hogy elhagyja a városát, mondván: „Palmürából származom, és akkor is ott maradok, ha megölnek”. Ekkor történt meg a tragédia: több mint 1 hónapnyi fogva tartás után, kivégezték a 82 éves régészt.

Az Iszlám Állam fegyveresei több tucat ember szeme láttára fejezték le a város múzeuma előtti téren. Megcsonkított holttestét ezután Palmüra régészeti lelőhelyére vitték és felakasztották az egyik római oszlopra, egy „Bálványimádás igazgatója” plakát kíséretében. És, ha még nem lett volna elég ez a brutális gyilkosság, megsemmisítették Palmüra 1. és 2. századi ikonikus részeit, beleértve a Baál-Samin és a Bél templomot is.

További napi érdekességek.