Napi Érdekességek

Napi érdekességek: Egy gyűrűbe rejtett fényképezőgéppel buktattak le gyanúsnak vélt eseteket

A 21. században teljesen megszokott látvány, ha valahol kamerák vannak felszerelve, de még a trükkösebb megfigyelési módszereken sem lepődünk meg. Ez azonban már több évtizeddel ezelőtt is bevett szokás volt, és gyakran olyan megoldások születtek, amin még mi is felkapnánk a fejünket – ilyen bizarr kémkütyü a gyűrűbe rejtett fényképezőgép is.

Az 1965-ből származó gyűrű elsőre egy egyszerű arany ékszernek tűnik, ehhez képest egy rendkívül ritka, hidegháborús időkbeli kémkameráról van szó, amit még a KGB használt. Az Állambiztonsági Bizottság (röviden KGB) 1954 és 1991 között a Szovjetunió legfőbb biztonsági szerve volt, a gyűrűt pedig elsősorban kémkedési célokra és diszkrét fényképezésre vetették be. A nem mindennapi gyűrűbe egy egysebességes, fix fókuszú kamera volt elrejtve, ami habár képről nagyon aprónak tűnik, meglepően nagy felbontású lencsével rendelkezett. A minél tökéletesebb álcázás érdekében, az optikai előlapot egy elülső fedél takarta, ami alapesetben zárt állapotban volt, de egy felső kis karral könnyedén ki lehetett nyitni – és már mehetett is a fotózgatás. A gyűrűhöz tartozott még egy mindössze néhány mm-es filmszalag is, ami az ékszer hosszanti részében, az ujjat körülfogva helyezkedett el.

Egyéb érdekességek, hogy nem ez az egyetlen gyűrű, ami megjelent a piacon: valaki 2018-ban felfedezte az eBay-en a kiköpött mását: az eredeti változattól eltérően ez a gyűrű 14 karátos, tömör aranyból készült, változó rekesznyílással, guillotine zárral és tökéletesen tiszta optikával rendelkezett. A fényképezőgép lencséje pedig a gyűrű központi kövének volt álcázva. Azt nem tudjuk, hogy a másolt verzió megvan-e még, de aki szert tett rá, annak mélyen a zsebébe kellett nyúlnia, hiszen akkori áron 22 ezer dollárba került.

További napi érdekességek.