Napi Érdekességek

Napi érdekességek: Tudtad, hogy a körforgalmak drámaian lecsökkentik a súlyos sérülések és halálos balesetek számát?

Aligha van kézzelfoghatóbb találmány a körforgalmaknál, melyek előnyei városi és vidéki területeken egyaránt érvényesülnek – a legkülönfélébb forgalmi helyzetekben is. A napi érdekességek következő rovatában megnézzük, hogy mit is tudnak!

A körforgalmakat még az Egyesült Királyságban fejlesztették ki az 1960-as években, és a mai napig számos országban használják: egyrészt bárhol megállják a helyüket, legyen szó zsúfolt főútvonalakról, vagy autópályák ki- és bejáratairól, illetve mindent elsöprő bizonyítékok szólnak mellettük. Kezdjük talán a biztonsággal.

A körforgalmak jóval biztonságosabbak, mint a közlekedési lámpákkal vagy jelzőtáblákkal ellátott kereszteződések. Ennek az az egyszerű magyarázata, hogy lassításra kényszerítik a járművezetőket, illetve csak egy irányba kell figyelniük. Statisztikák kimutatták, hogy ezzel a megoldással 37%-kal kevesebb ütközés, 75%-kal kevesebb sérüléssel járó ütközés, és 90%-kal kevesebb halálos kimenetelű ütközés történik. A gyalogosok is nagyobb biztonságot élvezhetnek, hiszen olyan járdákon sétálnak át, amelyeket egyszerre csak egy forgalmi irány keresztez, és az átkelési távolság is rövidebbé válik. A lista még nem ért véget!

A körforgalmak kialakításával akár 30-50%-os forgalomnövekedés érhető el, ami közvetetten hat a környezetre is, hiszen csökken a károsanyag-kibocsátás és az üzemanyag fogyasztás. A körforgalmak kevesebb területet igényelnek, mint a hagyományos kereszteződések, mivel nincs szükség kanyarodó sávok kiépítésére. Végül, de nem utolsó sorban, nem kell jelzőlámpákra és azok üzemeltetésére költeni, illetve áramszünet esetén okafogyottá válik a rendőrökkel való forgalomirányítás.