Napi Érdekességek

Napi érdekességek: Te láttál már fekete színű hiúzt?

Az okostelefonok korában már egyáltalán nem meglepő, hogy felveszünk valamit, aztán feltöltjük a világhálóra. Így tett Thomas Jung is, aki egy kanadai lakóépület pázsitján kapott lencsevégre egy furcsa, fekete bundás állatot – amiről aztán kiderült, hogy egy olyan hiúz, ami talán ritkább, mint egy fehér holló. 

A videófelvétel mindösszesen 30 másodperc, a kép remeg és olyan pixeles, mintha valami őskori telefonnal lenne rögzítve, a hangot pedig egy roppant idegesítő kutyaugatás töri meg. A pixelek mentségére szolgáljon, hogy az állat nagyjából 50 méterre volt, így csoda, hogy látszik valami belőle – de ennyi pont elég volt az állat beazonosítására. A felvételen egy fekete kanadai hiúz (Lynx canadensis) van, aki jól láthatóan nem zavartatta magát az emberek közelében, de azért egy idő után távozott, valószínűleg az izgatott négylábú ugatása miatt. 

Több kanadai hiúz szakértő is megvizsgálta a felvételt, és mindannyian egyetértettek abban, hogy valóban egy ritka példányról van szó: éjfekete bunda, itt-ott fehéres-szürke szálakkal átszőve a hátán és az áll részen. Ez már azért is érdekes, mert a kanadai hiúz meglehetősen stabil kinézetben pompázik, és a fajon belül csekély eltérést mutat a macskafélék családjának többi tagjához képest. Szőrzetünk télen ezüstös-szürkés színű, ami a nyár beköszöntével vörösesbarnára változik, valamint fekete pamacsok vannak a farkukon és a fülük hegyén. A fekete szín azonban olyan ritka, hogy konkrétan ez a pixeles videófelvétel az első, ami megjelent erről a fajról.

További érdekességek, hogy a szakértők szerint az emlősökön történő szőrszín-változás nagy jelentőséggel bír, mivel eltérő körülmények között ez evolúciós előnyökkel járhat. Ez esetben azonban úgy vélik, hogy a sötét szín, avagy melanizmus kifejezetten hátrányos helyzetbe hozhatja az állatot, amikor havas tájon vadászik.

További napi érdekességek.