Napi Érdekességek

Napi érdekességek: Apja egy számlát nyújtott be a híres természettudósnak, hogy visszafizettesse vele a nevelésére szánt összeget

Egy szülőnek a gyermeke a szeme fénye: féltőn, óvva felneveli, és gyakran még felnőtt korában is egyengeti útját, mindezért pedig semmit nem vár el cserébe. Ez habár teljesen természetesnek tűnik, akadnak azért kivételek. Ott van például Ernest Seton, akinek történetét megismerheted a napi érdekességek következő rovatában!

Ernest Seton 1860-ban született Nagy-Britanniában, egy skót eredetű család gyermekeként. Igen nehéz gyerekkora volt, hiszen apját egészen kegyetlen karakter jellemezte. Bizonyára sokan ismerik a skótok fukarságáról szóló vicceket, ami azonban ebben a családban történt, az még azon is túltesz. Amíg mást a születésnapján tortával és ajándékokkal halmozzák el, addig Ernest a 21. születésnapjára egy számlát kapott az apjától, ami tételesen tartalmazta az eddigi élete során ráköltött összes kiadást – egészen pontosan 537.50 dollárt. És, ha ez önmagában nem volna elég hajmeresztő cselekedet, még 6% kamatot is rászámolt. Habár Ernest kifizette az „adósságát”, soha többet nem állt vele szóba, sőt még a nevét is megváltoztatta.

Van azért pozitív jövedéke is eme sanyarú sorsnak. Szerencsére a fiatal Ernestet roppantmód érdekelte a természet, így gyakran talált lelki menedéket a közeli erdőkben, ahol az állatokat-és növényeket tanulmányozta. De nem csak csodálni szerette őket, hanem rajzokat is készített róluk. Olykor napokat töltött itt, hisz mindent tudni akart róluk: milyenek mikor boldogok, milyenek mikor félnek. Eleinte ez csak egy hobbinak indult, később pedig már ebből kereste a kenyérre valót. Első állattörténeti könyve 1898-ban jelent meg ’Wild Animals I Have Know’ címmel, telis-tele pazar és részletes illusztrációkkal – Ernest pedig Amerika egyik legbefolyásosabb természettudósává vált.