Napi Érdekességek

Napi érdekességek: A királyi gárda őrei rezzenéstelen arccal tűrik, ha valaki összeesik mellettük

Igazán megnyugtató érzés annak tudatában lenni, hogy szinte mindig akad egy segítő kéz, ha bajba kerülnénk. A legtöbbször számíthatunk tehát embertársaink segítségére – kivéve akkor, ha a királyi gárda tagjai vagyunk.

A királyi gárda egy olyan katonai testőrökből, katonákból vagy fegyveres őrökből álló csoport, akik teljes elhivatottsággal védik a brit királyi családot. Éppen ezért a palotaőrökre általában nagyon szigorú szabályok vonatkoznak. Némelyik biztonsági okokból van érvényben, míg más szabályok igencsak megkérdőjelezhetőek. Például szolgálat közben nem szabad nevetniük, érzelmeket kimutatniuk, de még a mosdóba se mehetnek ki csak úgy. A „maradj mozdulatlanul” szabályt pedig olyannyira komolyan veszik, hogy még az izzadságukat sem törölhetik le. Sőt megesik, hogy olykor még akkor is szoborként viselkednek, ha valamelyik társuk kidől mellőlük a sorból, nehogy szabályt szegjenek vele. Erre ékes bizonyíték az a 1957-ből származó fénykép, amin az látható, hogy valaki épp összeesik a hőség miatt, és a többiek tudomást se vesznek róla. De a 2017-es Trooping the Color eseményen is hasonló viselkedést kaptak lencsevégre – ami valljuk be, azért kicsit rémisztőnek tűnik.

Meglepő módon az ájulás nem ritka jelenség az őrök körében, főként az olyan nagyszabású eseményeken, amelyek megkövetelik, hogy rekord ideig ácsorogjanak egy helyben. Habár könnyűnek tűnhet, de a tökéletesen mozdulatlan állás hatalmas megterhelést jelenthet a testnek és az elmének, hisz kimerültséget, izomfeszülést, derékfájást és lábduzzanatot okoz. Egyéb érdekességek, hogy az olykor 3-4 kg-ot nyomó, valódi medveszőrből készült kalap és a vastag, piros kabát sem tartozik túlzottan a lenge öltözetek közé, ha tikkasztó hőségről van szó.

További napi érdekességek.