Napi Érdekességek

Napi érdekességek: Te tudod, hogy kiről mintázták a Szabadság-szobrot?

Kinek ne lenne ismerős az Amerikai Egyesült Államok egyik legikonikusabb emlékműve, a Szabadság-szobor – avagy a női alak, aki egyik kezében egy fáklyát, másikban pedig egy táblát szorongat? Arról azonban már keveseknek van fogalma, hogy ki ihlette a szobor arcát. A napi érdekességek következő rovatában utánajárunk a témának!

A Liberty Islanden található Szabadság-szobor a nyugati világ legfigyelemreméltóbb szobra, és gyakran tekintik a szabadság szimbólumaként. A tokkal-vonóval együtt 93 méter magas műemléket még Frédéric-Auguste Bartholdi francia szobrász tervezte és faragta meg, majd adományozta az Egyesült Államoknak, 1885-ben. És, hogy ki bújik meg a kőmonstrum mögött? Lady Liberty személyazonosságának rejtélye évtizedek óta tartó spekulációkat és egymásnak ellentmondó narratívákat szült. 

Nemrégiben például az internet szinte összes zeg-zugát bejárta annak a nőnek a fényképe, akiről elvileg a Szabadság-szobrot mintázták. A híresztelések szerint a fotón Isabelle Boyer-Singer – a Singer varrógép megálmodójának – Isaac Merritt Singernek a felesége látható, aki a férfi halála után ment hozzá a szobrászhoz. A hír láttán azonban egyre több cáfolat érkezett azzal kapcsolatban, hogy a fényképen nem is egy valós ember van. Egyesek szerint ez csak egy mesterséges intelligenciával készült, digitális leképezés arról, hogy hogy nézne ki a Szabadság-szobor, ha valódi személy lenne, nem pedig Isabelle Boyer-Singer fényképe. De olyan elméletek is felröppentek, miszerint a szobrot egy rabszolgasorba ejtett nő arca ihlette, néhány történelmi forrás szerint azonban az emlékművet Bartholdi édesanyjáról mintázták. 

Habár még nincs végleges válasz arra a kérdésre, hogy Bartholdi kit használt modellként, abban azért egyetérthetünk, hogy ez mit sem változtat a lenyűgöző végeredményen.