Napi Érdekességek

Napi érdekességek: Egy olyan közel 2000 éves római városra bukkantak, aminek még neve sem volt

A Zaragozai Egyetem régészei éppen szokásos terepszemléjüket tartották, mikor merő véletlenségből felfedeztek egy római várost Aragónia közelében, Spanyolországban. Habár a romok feltárása 2018-ban kezdődött, az eredményeket csak 2022-ben hozták nyilvánosságra. A napi érdekességek következő rovatában megtudhatod, hogy mit találtak a területen!

A nagyjából 2000 éves római város olyannyira misztikus, hogy nevét még a történelmi feljegyzések sem említik. Addig is, hogy azért valahogy lehessen szólítani, El Forau de la Tuta-ra keresztelték el. A szóban forgó város alig egy mérföldre fekszik Artieda településétől, egy olyan ősi út közelében, amely egykor még Jaca, Lumbier és Pamplona városait kötötte össze. A régészek eddig úgy gondolták, hogy a közel 10 hektáros területen elnyúló romok több különálló régészeti lelőhelynek adnak otthont, köztük a San Pedro és Rein Ermitázsnak. A legújabb megállapítások szerint azonban az egész egy összefüggő város képét rajzolja ki. Továbbá úgy vélik, két külön korszakra osztható a terület megszállása: az 1-5. századig egy római császárkori város állt itt, a 9. és 13. század között pedig egy középkori parasztfalu emelkedett ki a mostani romok tetejéről.

És, hogy miket találtak még a területen? Két komplett utcát, négy kezdetleges szennyvízcsatornát, egy sor négyszögletes építményt, két fürdőt és egy életnagyságú márvány-kéz szobrot is. A felfedezés remélhetőleg új megvilágításba helyezi a rómaiak által használt mérnöki technikákat, különösképpen a városi infrastruktúrát. A visszatérő díszítőmotívumok tanulmányozása pedig segíthet az egykori kultúra mélyrehatóbb megértésében. Jelenleg ásatások zajlanak, hogy többet megtudjanak a helyszínről, de a szakértők szerint minden jel arra utal, hogy egy vérbeli római városról van szó.