Napi Érdekességek

Napi érdekességek: Az Empire State Building kilátói többet hoznak a konyhára, mint maga az irodabérlés

New York egyik leglátványosabb felhőkarcolója olyan cégeknek ad otthont akárcsak a LinkedIn, Shutterstock vagy a Walgreen. Meglepődnénk azonban, ha tudnánk, hogy az Empire State Building tulajdonosai nem a 2,7 millió négyzetméternyi irodaterületből szedik össze a kenyérre való legjavát.

Bármennyire is jövedelmezőek az irodák a világ egyik leghíresebb épületében, mégis a 86. és 102. emeleti kilátók hozzák a legtöbb pénzt a konyhára. Néhány évtizeddel ezelőtt még elképzelhetetlen lett volna, hogy a pusztán pihenőhelyként kialakított teraszok mára igazi aranybányává válnak majd. Az obszervatóriumok az Empire State Building bevételeinek több mint 40%-át teszik ki, csak ezután következnek az irodabérlések, a fennmaradó 20% pedig a műsorszolgáltatási engedélyekből, a bérlői költségtérítésekből és a kiskereskedelmi lízingekből folyik be.

1931-ben 1 dollárt csengettek ki az emberek azért, hogy megcsodálhassák a panorámát, így működésük első évében 2 millió dolláros bevételt hoztak. 1936-ra a kilátókat már napi szinten látogatták, 1944-ben pedig ötmilliomodik látogatóját üdvözölte az épület. Ugorva egy kicsit az időben, 2018-ban már 131 millió dollárt szedtek össze az obszervatóriumok éves jegyeladásból. Ezen felbuzdulva, 2019-ben 165 millió dollárt költöttek a kilátók felújítására. A projekt során a 102. emeleti kilátókban olyan üvegablakokat szereltek fel, amik a padlótól a mennyezetig érnek, illetve a 86. szinten található zárt teret egybe nyitották egy terasszal, így tényleg 360°-os kilátást nyújtanak a városra. Egyéb érdekességek, hogy habár a pandémia jelentősen megtépázta a látogatók számát, 2022 első felében 40 millió dolláros bevételre tornázták vissza magukat, ami még így is háromszorosa volt a 2021-es adatoknak.

További napi érdekességek.