Napi Érdekességek

Napi érdekességek: A világ legnagyobb gombájának akkora a kalapja, mint egy esernyő

Szinte alig van olyan hűtő, aminek a polcán ne lenne valamilyen gomba, hisz rengeteg ételt süthetünk-főzhetünk belőle. Aprócska méretüknél fogva azonban gyakran kell látogatni a piacot, hogy mindig legyen otthon. A világ legnagyobb gombája ehhez képest akkora, hogy akár egy hétig is lakmározhatnánk belőle.

Még a Guinness Rekordok Könyve is a világ legnagyobb ehető gombájaként tartja számon a Termitomyces Titanicus, avagy chi-ngulu-ngulu nevű élőlényt. A gomba kalapja ugyanis meghaladhatja az 1 méter (!) átmérőt is, magassága pedig a 60 centimétert. Így akinek a szeme a csiperkegombához szokott, az igencsak meglepődne rajta. Ez a gigantikus élőlény azonban sajnos nem terem itthon, egészen Nyugat-Afrikáig, Zambiáig kell utaznunk érte, ahol az erdei élőhelyeken bukkanhatunk rájuk.  

Nemcsak egy egyszerű gombáról van azonban szó, amit beleapríthatunk a tojásrántottába, hanem egy olyan varázslatos élőlényről, amire még a szakavatott mikológusok is rácsodálkoznak. A termitomyces elnevezést nem véletlenül kapta a gomba. Szoros szimbiózisban áll a hangyákkal, ugyanis a termeszvárukban fejlődik ki: a hangyák a pusztuló gombaszövetekből és lebomló növényi anyagokból táplálkoznak, cserébe a Termitomyces Titanicus a rovarok ürülékéből és általuk táplált talajból tartja fenn magát. A tudósok úgy vélik, hogy ezek a gombák azért nőnek ekkorára, mert így nagyobb az esélye annak, hogy a termeszek megtalálják, és terjeszteni tudják a spóráikat. Bármi is legyen azonban az ok, egy igazi áldás a helyiek számára, hiszen egyetlen termésből egy egész család jól lakik.

További érdekességek, hogy a környéken a gombagyűjtés a napi rutin fontos része, hisz nem csak megeszik a helyiek, de kereskednek is vele. Nagyon értékesnek számít mind a mérete, mind a kissé füstös íze és húsos állaga miatt.

További napi érdekességek.