Napi Érdekességek

Napi érdekességek: A világ egyik leghíresebb fotója ”Az Élet Csókja”, avagy drámai újraélesztés a magasban

A washingtoni Newseumban az emberek még 50 év után is megállnak „Az Élet Csókja” nevű fénykép előtt, ami egy egyáltalán nem szokványos életmentést ábrázol – Rocco Morabito fotográfus  által megörökítve. Ha kíváncsi vagy a  fénykép történetére, akkor a napi érdekességek következő rovatában elmeséljük mitől is vált ilyen ikonikussá!

A ’The Kiss Of Life’ avagy ’Az Élet Csókja’ néven elhíresült fénykép első pillantásra egy romantikus jelenetnek vagy egy akrobatikus mutatványnak tűnik, a valóságban azonban egy sokkal drámaibb dolog áll mögötte. 1967-et írunk, a sztori pedig Jacksonville-ben játszódik, Florida államban. Egy csapat munkás éppen a szokásos küldetését végezte a nyugati 26. utcában, pár villanyoszlop rutinszerű karbantartásán dolgoztak a magasban. Köztük volt Randall G. Champion is, aki egy pillanatnyi figyelmetlenség miatt véletlen hozzáért az egyik nagyfeszültségű vezetékhez, nem is akármekkorához – 4000 V csörgedezett benne. 

A férfi az áramütéstől azonnal elájult és csak azért nem zuhant a mélybe, mert a derekára rögzített biztonsági heveder megfogta. Társa,  JD Thompson azonnal a megmentésére sietett, de arra már nem lett volna idő, hogy valahogy levarázsolja onnan. Elég nyakatekert módon tudta megkezdeni az újraélesztését: a lehetetlen testhelyzet miatt mellkaskompresszió alkalmazására sajnos nem volt lehetősége, így szájon át kezdte el lélegeztetni – mindezt fejjel lefelé. Amikor pedig az élet halovány jeleit kezdte el felfedezni rajta, akkor biztonságban lejuttatta onnan, ahol már egy csapat mentő várta.  JD Thompson gyors lélek jelenlétének köszönhetően Randall G. Champion teljesen felépült, Rocco Morabito fényképe pedig világszerte elismerést és Pulitzer-díjat kapott.