Napi Érdekességek

Napi érdekességek: Félkész állapotban árválkodik az egyik legnagyobb húsvéti-szigeteki kőszobor

A Húsvéti-szigetek a föld legkedveltebb látványossága közé tartozik, főként a zöldellő táján magasodó kőfigurák miatt. Ha érdekel, hogy miért maradhatott befejezetlen a legnagyobb szobor, akkor a napi érdekességek következő rovatában fényt derítünk rá!

A híres Moai szobrok valahol még i.sz. 1250 és 1500 között épültek, és legalább 1000 darab van belőlük szétszórva a csendes-óceáni szigeten. A régészek szerint a monolit alkotások a hajdani törzsfőnököket és ősi szellemeket szimbolizálják. Egyes kőszobrok a falu felé, míg mások a tenger felé néznek. Annak ellenére, hogy eredetileg teljes testtel rendelkeznek, csak a fejük látható, mivel  többi részük a földbe van süllyesztve. A legtöbb példány azonban még így is eltörpül az El Gigante mellett.

A leghatalmasabb óriás, az „El Gigante”, időtlen idők óta fekszik félkész állapotban. A szakértők még mindig vitatkoznak arról, hogy vajon miért nem fejezték be a szobrot. Egyes feltételezések szerint nem is szándékozták, de olyat is lehetett hallani, hogy zárványokat találhattak a sziklában. Mások pedig úgy vélik, hogy a gigantikus mérete miatt a szigetlakók meg sem bírták volna mozdítani, így inkább otthagyták. Teljes pompájában ugyanis 22 méter magas, súlya pedig közel 200 tonna lett volna. Mérete simán kenterbe veri a Paro néven elhíresült legnagyobb Moai szobrot, ami 10 méter magas és 75 tonnát nyom. 

A félkész szoborról készült fénykép már azért is érdekes, mert így egy kis betekintést nyerhetünk a kulisszák mögé. A munkálatok során először az emberi arcot vájták bele a vulkáni kőzetekbe, leforgácsolták mellőle a felesleges anyagot, majd valahogy a helyszínre cipelték és felállították a remekműveket. Bármi is legyen az ok tehát, az El Gigante még befejezetlen állapotában is csodálatos.