Napi Érdekességek

Napi érdekességek: Három ugyanolyan vulkanikus tó, mégis más a színük

Indonézia lélegzetelállító tájakkal lopta be magát a turisták szívébe – a Flores szigetén található Kelimutu vulkán 3 misztikus tavának látványa pedig minden bizonnyal ezek közé tartozik. Tudd meg mitől olyan érdekesek!

napi érdekességek

A tavak neve meglehetősen misztikusra sikeredett: Tiwu Ata Bupu – Idősek tava, Tiwu Ko’o Fai Nuwa Muri – Fiatal lelkek tava és Tiwu Ata Polo – Elvarázsolt tó. A híres tavak a Kelimutu vulkán tetején, jobban mondva annak krátereiben helyezkednek el, innen ered a kráter-tó elnevezés is. Elsőre talán nem is tűnnek furcsának, amíg nem vetünk egy pillantást a színükre. Habár egymás mellett vannak, mégis olyan, mintha semmi közük nem lenne egymáshoz: teljesen eltérő színekben pompáznak a türkiztől kezdve a barnán át egészen a vérvörös árnyalatig. Megjelenésüket pedig úgy változgattatják, akárcsak egy kaméleon. Ami kék volt az lehet pár hónap múlva már fekete lesz. 

Ennek elsősorban az az oka, hogy a Kelimutu  egy mai napig is aktív vulkán. Mélyen a földfelszín alatt különféle gázok képződnek, melyek keverednek az itt lévő ásványi anyagokkal, aztán az apró repedések át visszaszivárognak a felszínre – szó szerint felkavarva ezzel az állóvizet. Mindemellett a víz eltérő oxigéntartalma és rendkívül magas vas-és mangántartalma is hatással van erre.

További érdekességek, hogy habár van tudományos magyarázat a színváltozásra, az őslakosoknak egészen más elképzelésük van erről. Egy helyi legenda szerint elhunyt lelkek pihennek meg a tavakban, a víz színe pedig a szerint változik, hogy milyen kedvükben vannak éppen. Az ember szelleme a halál után abba a tóba költözik be, melyet az addigi élete alapján megérdemelt. Az Elvarázsolt tóba például gonosz emberek kerülnek, az Idősek tavába azok, akik bölcsességet szereztek, a Fiatal lelkek tavába pedig azok, akiknek még tojáshéj volt a fenekén.

További napi érdekességek.