Napi Érdekességek

Napi érdekességek: Te emlékszel még rá, hogyan jelezz az étteremben a pincéreknek az evőeszközeiddel?

Gyerekkorában bizonyára mindenki megtanulta az evőeszközök helyes használatát, és talán még egy egyszerűbb terítést is össze tud rittyenteni, ha elkészült a vasárnapi ebéd. De vajon mennyire emlékszünk az éttermi etikettre, már ami az evőeszközökkel való jelzéseket illeti? A napi érdekességek következő rovatában felelevenítjük a legfontosabb tudnivalókat!

napi érdekességek

Nincs is annál kellemetlenebb érzés, mikor egy rosszul pozícionált kés vagy villa miatt a pincér elviszi előlünk a tányért, netán fancsali képet vág, mert azt hiszi, hogy nem ízlett nekünk a főétel. Bizony, nagyon is számít az, hogy hogy helyezzük el az evőeszközöket a tányéron! Mutatjuk, hogyan jelezz velük!

Szünetet tartok: ha egy kicsit szusszannál az étkezés közben, de nem szeretnéd, hogy elvigyék az orrod elől a finom falatokat, akkor helyezd a villát és kést a tányér közepére úgy, hogy a hegyek egymás felé nézzenek és egy piramist (ʌ) alkossanak.

Jöhet a következő fogás: ha befejezted az adott fogást és már készíted a gyomrod a következőre, akkor úgy helyezd el a kést és a villát a tányéron, hogy egy plusz (+) jelet formáljanak. A villa legyen alul, a kés felül.

Ízlett az étel: mind a 10 ujjad megnyaltad a fogás után? Ha szeretnéd kifejezni elismerésed, akkor tedd a kést és villát vízszintesen (=) egymás mellé a tányéron úgy, hogy az evőeszközök szárai balra nézzenek.

Nem ízlett: megesik, hogy nem találtál a tányéron fogadra valót (kellemetlen). Ebben az esetben ugyanolyan piramis formát kell alkotni, mint a szünetnél, azzal a különbséggel, hogy a kés hegyét a villa fogai közé tűzzük.

Befejeztem: ha jóllaktál és jelezni szeretnéd, hogy elérkezett az étkezés vége, akkor tedd a villát és kést szorosan egymás mellé (II) a tányér közepére úgy, hogy az evőeszközök feje a tányér teteje felé mutasson.

További napi érdekességek.