Napi Érdekességek

Napi érdekességek: Jobb színben tüntették fel a csernobili katasztrófa legelső fényképeit a világ előtt

1986.április 26-a hajnalán sokként rázta meg a világot, mikor a történelem legborzasztóbb nukleáris balesete történt a csernobili atomerőmű egyik reaktorában.

A baleset előtt az atomerőmű 4-es blokkjának rutinszerű karbantartását végezték, azonban máig ismeretlen okok miatt súlyosan megsértették a biztonsági protokollokat. Ennek eredményeként a belső teljesítmény leesett, majd eszméletlen magasságba ugrott fel. Annak ellenére, hogy megpróbálták teljesen leállítani a reaktort, ez újabb robbanások láncreakcióját idézte elő benne. A robbanás ereje a Szovjetunió nagy részén, a jelenlegi Fehéroroszország, Ukrajna és Oroszország területéig ért el, hatalmas adag radioaktív anyagot pumpálva a levegőbe – ennek mértékét akkor azonban még nem lehetett megállapítani.

napi érdekességek

A helyszínt rövidesen tűzoltók, hatóságok és szakértők lepték el, akik próbálták feltérképezni, hogy mennyire sérült a reaktor aktív zónája. Mivel nem láttak rá a tetejére, ezért helikopterbe szálltak, akik között ott volt Anatoly Rasskazov fotográfus is. Már a levegőből sejteni lehetett, hogy valószínűleg nagy a baj, ugyanis a helikopter ablaka átláthatatlan volt a hamutól. Rasskazovnak gyakorlatilag ki kellett hajolnia belőle, hogy lencsevégre kaphassa a reaktort. 

Habár a fényképek alapján a napnál is világosabb volt, hogy atomkatasztrófa történt, mégsem jelenítették meg azokat a TV-ben teljes valójukban: a földről készített fotókat vágták be, a légi fotókat pedig megmásították. Illetve kérték a fotóst, hogy ne árulja el senkinek, hogy mit látott odafent. Egy nukleáris baleset nyilvánosságra hozatala ugyanis jelentős politikai kockázatnak számított, így az első 3 napban nem is adtak róla jelentést. Egyéb érdekességek, hogy jóval később aztán a Csernobili riport c. könyvben megjelentek a képek, de Rasskazov neve nem volt mellette.

További napi érdekességek.