Napi Érdekességek

Napi érdekességek: A bunyós matrózt, avagy Popeye-t egy valós személyről mintázták

Bárki, aki a “Popeye, a tengerész” televíziós rajzfilmjén, netán képregényén nőtt fel, annak valószínűleg örökre az emlékezetébe vésődik a főhős humoros karaktere: a spenótzabálás, a pipázás, na és persze az izmos bicepsz. Talán kevesen tudják azonban, hogy a felejthetetlen figurát egy hús-vér ember ihlette meg – vagy lehet, hogy kettő is?!

napi érdekességek

Frank „Rocky” Fiegel avagy Popey nagyon is egy valós személy volt. A férfi 1868-ban született Lengyelországban, majd később emigrált családjával az Amerikai Egyesült Államokba. Popeye jellemzése Fiegel kinézetében és személyiségében abszolút visszaköszön, hiszen nem volt olyan pillanat, hogy ne lógna a szája sarkában a pipája. Ami pedig a viselkedését illette, annak ellenére, hogy nagy mókamester volt, hajlamos volt a bunyózásra – utóbbit hűen tükrözte például a fogai száma. Főként alkalmi munkákból szedte össze a kenyérre valót, rendszerint csaposként dolgozott. A műszak leteltével pedig megivott néhány sört, kiült egy székre, és pipával a szájában szundikált.

Fiegel híres fényképe kapcsán azonban hamar felröppentek a hírek, hogy lehet nem is ő van a fotón, hanem egy tengerész 1940-ből, és talán ő inspirálta Popeye karakterét. A második jelölt neve már a történelem homályába vész, de annyit azért lehet róla tudni, hogy 21 évig szolgált a brit Royal Navy haditengerészetnél. A grafikust, Elzie Segart faggatva egyébként soha nem derült ki, hogy 1929-ben valójában melyik figura ihlette a főhőst, de természetesen az is előfordulhat, hogy kettőjükből gyúrta össze Popeye-t. Egyéb érdekességek, hogy állítólag Popeye filmbéli társa, Olive Oyl is egy létező személynek köszönhette karakterét, aki egyébként a grafikus szomszédságában lakott.

További napi érdekességek.