Napi Érdekességek

Napi érdekességek: Tudtad, hogy madártávlatból a szivárvány kör alakú?

Létezik egy természeti jelenség, ami kortól-és nemtől függetlenül képes elkápráztatni minket: a szivárvány az a meteorológiai csoda, amit bárhol, bármikor meglátunk, azonnal széles mosolyra kerekedik a szánk. A napi érdekességek következő rovatában közelebbről is megismerkedhetsz vele!

napi érdekességek

Talán nem meglepő, de esőzés után vagy ködös időben milliónyi vízcsepp kezd el lebegni a légkörben. Ha azonban felragyog a nap, akkor az innen érkező fénysugarak először megvilágítják ezeket a vízcseppeket, majd ahogy áthatolnak rajtuk, prizmaszerűen megtörnek és színeikre bomlanak. A rövidebb hullámhosszú fénysugarak (pl. kék, lila) például nagyobb szögben törnek meg, mint a hosszabbak (pl. vörös), ezek aztán a fényüket egyesítve egy gyönyörű szivárvány képét fogják majd kirajzolni.

A jelenség tehát valójában nem egy kézzel fogható „dolog” és még csak nem is létezik egy adott „helyen”. Pusztán egy optikai jelenségről van szó, ami akkor jelenik meg, ha a napfény és a légköri viszonyok pont a megfelelő szögben állnak – mint, ahogy a jelenséget szemlélő helyzete is. Példának okáért a napnak pont mögöttünk kell lennie, a vízcseppeknek viszont előttünk, de az sem mindegy, hogy mennyire felhős éppen az ég.

A közhiedelemmel ellentétben pedig a szivárvány nem egy félköríves alakot, hanem egy teljesen szabályos kört alkot. De hogyan lehetséges ez? A földről szemlélve azért tűnik félkör alakúnak, mert csak egy részét látjuk. Az íve ugyanis annál kisebb lesz, minél lejjebb van a nap pozíciója. Magasabb pontról, például repülőgépből, hegyről vagy egy épület tetejéről szemlélve már teljes egészében képes megmutatni magát, így legalább egyszer az életben mindenképpen érdemes szemügyre venni így is!

További napi érdekességek.