Napi Érdekességek

Napi érdekességek: Az egyetlen hely a Földön, ahol lehet időutazni

Akik ültek már repülőn és érkeztek meg egy teljesen más időzónába, azok megtapasztalhatták az elméleti időutazás fogalmát. Ez azonban több órába is telhet – kivéve akkor, ha a Déli-sarkon állunk.

napi érdekességek
Napi érdekességek

Van egy hely a Földön, ahol az embereknek nem kell az órájukra pillantani, hiszen teljesen mindegy mit mutat, ők döntik el, hogy mennyi legyen épp. A földrajzi Déli-sark az egyetlen hely, ahol lehetőség van „időutazásra”: minden hosszúsági vonal ezen a ponton fut össze, így mind a 24 időzóna áthalad rajta. A mából egy csettintésre átugorhatunk a tegnapba, vagy ha úgy tartja kedvünk, akkor a holnapba!

A Föld legtöbb területén a hosszúsági vonalak határozzák meg a helyi időt, amik szinkronban vannak a Nap égi pozíciójával.  Ez azonban nem vonatkozik a Déli-sarkra, ahol mindösszesen egy napkelte és egy napnyugta van egy évben. Télen a Nap olyan mélyen van a horizont alatt, hogy a pólust nem éri fény. Nyáron pedig a horizont felett van, de csak alacsonyan, így a világosság ellenére sem tud felmelegedni a levegő.

Habár az időutazás igen jól hangzik, nem sok ember van a vidéken, aki ezzel a lehetőséggel élni szokott. Néhány aranyos pingvinen és kutatószemélyzeten kívül aligha fordul meg itt valaki, ugyanis extrém zord körülmények uralkodnak. Télen a havi középhőmérséklet -60°C, de a valaha mért legmelegebb hőfok is csak -12,3°C volt. További érdekességek, hogy a magas tengerszint feletti magasság, a száraz éghajlat és a tiszta levegő azonban ideális hellyé teszi a sarkvidéket a csillagászat és asztrofizika tudományai számára. Mivel a Déli-sark nagyrészt tehát lakatlan, a kontinens hivatalosan nincs időzónákra osztva. A kutatóállomások az őket üzemeltető anyaország időzónáját használják, míg mások a legközelebb eső országok helyi idejét veszik alapul.

További napi érdekességek.