Napi Érdekességek

Napi érdekességek: Szerinted hány esztendős a világ legidősebb vize?

2009-ben egy geológus, Barbara Sherwood Lollar expedícióra indult a világ legmélyebb nemesfém bányájába, Kanadában. A napi érdekességek következő rovatában megtudhatod, hogy mit talált odalent!

napi érdekességek

Lollar eredetileg vízmintát akart venni az Ontario térségében fellelhető Kidd Creek névre hallgató bányából, ekkor csapta meg az orrát egy furcsa dohos szag, ami egy különös vízforráshoz vezette őt. 2013-ban visszatértek ide a csapatával, amikor már 2,4 km, 2016-ban pedig egészen 3 km mélységig értek le, hogy további lelőhelyek után kutassanak.

A 2016-os vízminta tesztelése során derült csak ki, hogy valószínűleg a világ legrégebbi vizét merték bele a kémcsőbe, ugyanis több mint 2 milliárd éves lehet. De nem csak a kora volt megdöbbentő felfedezés, hanem az is, amit találtak benne – az élet nyomait, avagy olyan mikróbák hadát, amik képesek voltak túlélni szélsőséges körülmények között is. A kutatók szerint az ősi víz segíthet megválaszolni azt a kérdést, ami talán a legjobban foglalkoztatja az emberiséget: vajon van élet a többi bolygón is?

A Kidd Creek bányában egyébként napi szinten folynak az ásatások, nagyon gazdag ugyanis ércekben, így réz, cink és ezüst megmunkálása folyik. És hogy mi van odalent? Korom sötét, a falak tapintásra melegek és a víz hőmérséklete is legalább 25°C. Az emberek azt hihetnénk, hogy egy kis sziklába rekedt vízről van szó, de valójában egy olyan tóról, melynek víztömege 2 liter/perc sebességgel képes folyni. Állítólag a felszíntől a vízforrásig vezető út akár egy órát is igénybe vehet.  A kutatók pedig ugyanazon az útvonalon jutnak el oda, mint az ott dolgozó bányászok: egy 140 ember szállítására alkalmas rácsos liftet kell elképzelni, ezt követi egy kis vonatozás 1,5 km hosszan, majd ismét liftezés egészen a bánya fenekéig.

További napi érdekességek.