Napi Érdekességek

Napi érdekességek: Az eBay-en mindent el lehet adni, még majdnem egy országot is

A 2000-es évek eleje egészen izgalmas időszak volt az emberiség számára, ugyanis az internet is utat tört magának. Az online vásárlást illetően azonban sokan a sötétben tapogatóztak, legalábbis egészen 2006-ig, amikor 22 db licit érkezett be egy eBayen-en meghirdetett országra.

napi érdekességek

Az eBay egy amerikai multinacionális e-kereskedelmi vállalat, amely még 1995-ben jött létre, és mára már kb. 32 országban adnak el és vesznek rajta az emberek. És, hogy mit is? Szinte bármit: 2006 májusában az akkor még tinédzser Isaac Butterfield úgy döntött, hogy felrakja eladni Új-Zélandot. A kikiáltási ár 0,01 ausztrál dollár volt, és egy 1 hónapos aukció keretén belül hirdette meg a „terméket”. Az egész egyébként egy rossz viccnek indult, Isaac ugyanis fiatalon is nagyon komikus szemmel tekintett a világra, később pedig nem meglepő módon humorista lett – egy saját YouTube csatornája is van 1,8 millió feliratkozóval. 

De visszatérve a nem mindennapi sztorira, az eBay-es aukció mindösszesen csak egy fotót tartalmazott Új-Zéland zászlajáról, és egy aprócska leírást miszerint egy hivatalos eladásról van szó. Néhány laikus netes szörfölő azonban ezt valamiért nagyon komolyan vette, és egymásra licitálva próbálták megvásárolni az országot. Az árverés végül 3000 dollárig kúszott fel, mielőtt az eBay lefelülete volna a dolgot. Az aukcióval kapcsolatos adatok nagy része egyébként már nem elérhető, mivel az eBay mindent törölt az eseménnyel kapcsolatban, hogy ne keltsen rossz hírverést, mégis futótűzként terjedt el. A hír hallatán még Új-Zéland kormánya is felszólalt, akik megerősítették, hogy az ország bizony nem eladó. Megmosolyogtató érdekességek, hogy Isaac 2019-ben létrehozott egy GoFundMe oldalt, ahol ismét megpróbálta eladni Új-Zélandot, természetesen sikertelenül.

További napi érdekességek.