Napi Érdekességek

Napi érdekességek: A háborús hős, aki fél szemmel is felszabadított egy holland várost

A legtöbb katona valószínűleg hazament volna, miután elveszíti az egyik szemét már az első összecsapásnál. A napi érdekességek következő rovatában megismerkedhetsz azzal a katonával, aki ennek ellenére is bevett egy 50 ezer fős várost. 

napi érdekességek

Léo Major 1921-ben született az Egyesült Államokban. Még alig töltötte be a 19. életévét, mikor bevonult a kanadai hadseregbe. Pályafutása nem indult valami fényesen, mivel a normandiai partraszállás során egy gránát miatt megvakult az egyik szemére. Annak ellenére, hogy ő maga mesterlövész volt, azt vallotta, hogy egy fél szem is bőven elég a célzáshoz. 

A második világháborúba becsatlakozó katonát a legtöbben csak Zwolle holland város felszabadítójaként ismerik, de nem a felszabadítók egyikeként, hanem maga a felszabadítóként. Az történt ugyanis, hogy 1945 áprilisában Major csapata elkezdte megközelíteni Zwolle-t, miután az német kézre került. Az akkoriban nagyjából 50 ezer fős várost a bevetés előtt azonban fel kellett deríteni, amire Major és barátja Willy Arsenault vállalkozott. Major igen hamar magára maradt, ugyanis Willyt még aznap lelőtték, de ez őt egyáltalán nem zavarta. A felderítés során végig úgy adta elő magát, mintha egy egész csapat állt volna mögötte: elcsalt egy felderítő autót, felfordulást csapott az utcákon, lövöldözött, gránátokat dobált, jártába-keltébe azt híresztelte, hogy nemsokára leigázza a várost a kanadai haderő. Színjátéka olyannyira sikeres lett, hogy az összes ott portyázó német katona olajra lépett – egy szál magában sikerült felszabadítania a várost. 

A hősies tettéért nem akármilyen elismerésben részesült, ugyanis kétszer is megkapta a DCM (Distinguished Conduct Medal) kitüntetést, és még egy utcát is elneveztek róla „Leo Majorlaan” néven.

További napi érdekességek.