Napi Érdekességek

Napi érdekességek: A dollármilliárdos, aki inkább eladományozta vagyonát!

Amikor valaki mérhetetlen vagyonra tesz szert, ahhoz általában fényűző élet is dukál: medencés villák, luxusautók, méregdrága holmik és utazások tömkelege. Létezik azonban egy ír-amerikai dollármilliárdos, aki úgy döntött, hogy inkább nincstelenül szeretne meghalni. 

napi érdekességek

1931-ben Chuck Feeney igen szerény körülmények közé született, New Jersey államban. Gyerekkorának nagy része munkával telt, nyáron például füvet nyírt, a koreai háború idején pedig a légierőnél szolgált. Időközben lediplomázott és üzlettársat is talált magának. 1950-ben a Duty Free még gyerekcipőben járt, amikor Feeney és Robert Miller vámmentes italokat kezdtek el árulni amerikai katonáknak a mediterrán térségben. Később pedig bővítették a kínálatot és már dohányáruk, sőt még autók is bekerültek a repertoárba. 1960-ban alapították meg a DFS Group nevű cégüket, ma már pedig közel 400 üzletük van világszerte. 

Feeney tehát óriási vagyonra tett szert, filozófiája azonban az volt, hogy „Adj, amíg élsz”. Ő maga egy pici apartmanban lakott, nem volt autója, és a karórája is maximum pár dollárt ért. Korábbi gimnáziumának például 250 ezer dollárt adott, később a Cornell Egyetemnek 350 millió dollárt, de a többi összegtől is szeretett volna megszabadulni, minél feltűnés mentesebb módon. 1982-ben megalapította az Atlantic Foundation alapítványt, majd kb. 500 millió dollárt húzott át a cégből ide – mindezt titokban. Végül olyannyira elszánt volt, hogy 2016-ig szét szerette volna osztani a szervezet összes forrását.

Meghökkentő érdekességek, hogy végül a 8 milliárd dolláros vagyonának 99%-át jótékonysági célokra osztogatta el. A 91 éves Feeney mindösszesen 2 millió dollárt tartott meg magának, így azóta is boldogan éli nyugdíjas életét, feleségével és 5 gyermekével.

További napi érdekességek.