Napi Érdekességek

Napi érdekességek: A rabszolga, aki megverte gazdáját, elszökött, majd a Vadnyugat legrettegettebb sherifjévé vált

A legtöbb ember csak a TV képernyőn keresztül nyer betekintést a hajdani sherifek életébe – ott van például a Magányos lovas western film, vagy a Holnap legendái sci-fi sorozat. De sokan talán nem is sejtik, hogy a történetekben játszó karakter mögött állítólag egy valós személy húzódik meg, méghozzá Bass Reeves. 

napi érdekességek

Bizonyos szempontból Bass Reeves valós élete izgalmasabb volt, mint a filmekben felbukkanó kitalált karakteré. A férfi 1838-ban született rabszolgaként Crawford megyében, az Egyesült Államokban. Sokáig William S. Reeves, Arkansas állam törvényhozóját szolgálta. A fiú eleinte vízhordóként dolgozott, majd napszámos lett. Amikor gazdája meghalt, akkor William fia, George vette át a szerepet, és Reevest személyes társává és szolgájává tette. Miután pedig kitört a polgárháború, Reeves bátorkodott szembeszállni vele, majd a mai Oklahoma területe felé vette az irányt, hogy mentse a bőrét. Itt csatlakozott a krík és szeminol indiánokhoz, megtanulta a nyelvüket, és felfejlesztette magát. Időnként felderítőként dolgozott, és ő lett az Egyesült Államok első fekete marsall-helyettese.

Reeves nagyon komolyan vette a munkáját, de a megjelenése sem volt mindennapi. Gyakran lehetett látni hatalmas paripákon lovagolva, miközben a 75 000 m2-es indiai területen járőrözött: rémisztő kalapban, ingben, fényesre lakkozott cipőben és oldalaira szíjazott pisztolyokkal rótta a vidéket. Pályafutása során állítólag 44 embert tett el láb alól, és több mint 3000 bűnözőt csípett nyakon, köztük a saját fiát is, miután meggyilkolta feleségét – így vált végül a Vadnyugat legrettegettebb sherifjévé. További érdekességek, hogy a pletykák szerint soha nem görbült még a haja szála se egyetlen letartóztatás során sem, annak ellenére, hogy kemény fickókkal volt dolga.

További napi érdekességek.