Napi Érdekességek

Napi érdekességek: A CIA Szívroham-pisztolya, ami nyom nélkül gyilkolt

Ugye ismerős jelenet, mikor a filmben a főhős végre lelövi a gonoszt, aki aztán súlyos sérülésekkel rogyik térdre? Valami hasonló jelenet játszódott le a CIA fegyverével is, annyi különbséggel is, hogy meg se látszott az áldozaton, hogy lelőtték.

Napi érdekességek

Az 1970-es évekig elég sok kétes ügy keringett a CIA háza tájékán, amire Seymour Hersh még rá is erősített. 1974-ben megírta a New York Times-ban, hogy a CIA merényletek elkövetésében is részt vett. A hír hallatán egy vizsgálóbizottság is beszállt a nyomozásba, hogy ránézzenek a kormányzati ügynökségek körmére. Ekkor derült ki, hogy a CIA több külföldi államfővel is végezni akart vagy, hogy van egy titkos pisztolyuk.

A CIA-nak egy olyan fegyverre volt szüksége, ami úgy végez a feketelistájukon szereplő célpontokkal, hogy az ne keltsen gyanút a médiában. Ekkor született meg a „Szívroham-pisztoly”, amit 1975-ben fejlesztettek ki. A nevét onnan kapta, hogy amikor a mérgezett lövedék bekerült az áldozat testébe, azonnal szétáradt a véráramban, és szívrohamot váltott ki. Hátborzongató érdekességek, hogy a pisztolyból egyébként egy rendkívül apró méretű jéggolyó lőtt ki, amelynek közepén fagyasztott kagylóméreg volt. Mary Embree, a CIA egykori alkalmazottja szerint a golyó állítólag áthatolt még a ruhán is, és mindösszesen egy piros kis pöttyöt hagyott a célpont bőrén. A likvidálni kívánt személy pedig egy szúnyogcsípéshez hasonló fájdalmon kívül nem sokat érzett az egészből. A CIA különleges fegyvere még a kórboncnoknak is feladata a leckét, hiszen nagyon okosnak kellett lenni ahhoz, hogy meg lehessen állapítani, hogy mi okozta az áldozat halálát.

Hogy mi történt a fegyverrel a leleplezés után, azt a mai napig nem tudni. Akkoriban úgy volt, hogy átadják az amerikai hadseregnek, de a feltételezések szerint a pisztoly a CIA kezében maradt.

További napi érdekességek.