Napi Érdekességek

Napi érdekességek: Kéken világító sebek mentették meg a katonákat

Az amerikai polgárháborúból egyenesen csavaros történetek kerekedtek ki. A sztorik többsége meglehetősen fontosnak ígérkezett, de akadtak olyanok is, amik inkább meglehetősen furcsák voltak. Például a sötétben világító sebek rejtélye.

napi érdekességek
Napi érdekességek

Az 1862-es Shiloh-i csatában sok ezer ember esett el. Tovább nehezítette a helyzetet, hogy a sebesülteknek 2 napig is a sáros csatamezőn kellett heverniük, amíg megérkezett a segítség. Első este, mikor lenyugodni látszott a nap, a katonák arra lettek figyelmesek, hogy sebeik kéken kezdtek el világítani. Meglepő felfedezés, hogy azok a katonák, akiken megfigyelhető volt ez a sejtelmes ragyogás, jóval nagyobb valószínűséggel gyógyultak meg, mint azok, akiknél nem. Éppen ezért a titokzatos jelenséget „Angyali Ragyogásának” (Angel’s Glow) nevezték el.

A rejtély 150 éven át megoldatlan maradt, mígnem 2001-ben két tinédzser, Bill Martin és Jonathan Curtis ellátogatott a hajdani csatatérre, hisz ilyesfajta érdekességek nem minden nap történtek. Bill anyja egyébként mikrobiológus volt, és ő hívta fel a figyelmet, hogy valószínűleg a Photorhabdus luminescens baktérium állhat a háttérben.

A fiúk megtudták, hogy a P. luminescens egy olyan fénykibocsátó baktérium, ami parazita életmódot folytató apró fonálférgek gyomrában él. A férgek pedig a talajban élő rovarlárvákba ékelik magukat. A fonálférgek ezt a baktériumot juttatják bele a lárvákba, amik aztán fertőtlenítő hatású antibiotikumot bocsátanak ki magukból. Ettől elpusztul a gazdalárva és a bennük élő bármely más mikroorganizmus is – amiktől elfertőződtek volna a katonák sebei. A kék fénnyel ragyogó P. luminescens egyébként nem tud túlélni normál emberi testhőn, de 2 napig a hideg, nedves talajon fekve igencsak lecsökkent a katonák testhőmérséklete – így megmenekülhettek.

További napi érdekességek.