Napi Érdekességek

Napi érdekességek: Tudtad, hogy a kardszárnyú delfinek a cápák májára pályáznak?

Nem telik el úgy év, hogy ne vegye el a turisták kedvét a fürdőzéstől valamilyen cápatámadásos történet. Pedig nagyobb eséllyel esne a fejünkre egy kókuszdió, minthogy összetalálkozzunk velük a tengerben. Sőt, ők is ugyanúgy rettegnek, mint mi, csak éppen más fenevadtól.

napi érdekességek

Azt hihetnénk, hogy a nagy fehér cápa a tenger csúcsragadozója, pedig a gyilkos bálna (orka) az. Az orka személyében egy olyan élőlényre ismerhetünk, ami láttán még a cápák is olajra lépnek.  Ez talán nem is csoda, hiszen akár 8 tonnásra is megnőhetnek, emellett pedig igen okosak is. A cápákat például úgy ölik meg, hogy a hátukra fordítják őket és megvárják, amíg megfulladnak. Folyamatos úszás nélkül ugyanis nem tudnak vizet átpumpálni a kopoltyújukon. 

Ezt mi sem mutathatná jobban, mint az a hátborzongató drónfelvétel, amelyen lencsevégre kapták, mikor pár orka megtámadott és megölt egy több méter hosszú fehér cápát a Dél-afrikai Mossel-öbölben – jobban mondva elkezdték kienni a máját. Különös érdekességek, hogy az orkák egyébként nem falják fel a cápákat szőröstül-bőröstül, hanem általában a májukra fáj a foguk. A máj nagyon gazdag ugyanis tápanyagokban, esszenciális zsírokban és olajokban. Korábban egész évben jelen voltak itt a fehér cápák, de mostanra lecsökkent a számuk. Egy ideig azt gondolták, hogy ez jelenség a túlhalászat vagy a klímaváltozás számlájára írható, mígnem eltűnésüket összefüggésbe hozták két orka megjelenésével. A megfigyelések alapján a cápák már akkor is menekülőre fogták, ha az orkák csak pár perc erejéig tartózkodtak a területükön.  Ilyenkor sokszor csak hónapok, akár évek múlva merészkedtek vissza – meg tudjuk érteni, hogy miért.

További napi érdekességek.

napi érdekességek