Napi Érdekességek

Napi Érdekességek: A japán házaspár, akik több ezer zsidót mentettek meg a II. világháborúban hamis vízumokkal

A litvániai Kaunas nevű városban rengeteg olyan dolog van, amit nem érdemes kihagyni, példának okáért a korábbi Japán Konzulátust, ahol egy Chiune Sugihara nevű férfi életek ezreit mentette meg 1940-ben. 

napi érdekességek
Napi érdekességek

Az 1900-as születésű Chiune Sugihara egy japán diplomata volt, aki a Japán Birodalom alkonzuljaként tevékenykedett Kaunasban, Litvániában. Nevét nagyon sokan foglalták imába, mivel a második világháború alatt több ezer zsidónak segített elmenekülni Európából – mindezt úgy, hogy félelmet nem ismerve kockáztatta állását és családja életét. 

Miután a németek megtámadták Lengyelországot, és megkezdődött az ottani zsidóüldözés, sokan menekülni kényszerültek. Lengyelországból több ezer zsidó érkezett a még független Litvániába, akiknek első útjuk a japán konzulátusra vezetett. Próbáltak ugyanis vízumot szerezni, mivel kétségbeesetten keresték a kivándorlás módját. Sugiharanak azonban engedélyt kellett kérnie feletteseitől a tranzitvízumok kiadására, amit végül elutasított a minisztérium, mivel sokan nem feleltek meg az alapvető kritériumoknak. Sugiharat roppant mód aggasztotta a menekültek helyzete, így úgy döntött, hogy figyelmen kívül hagyja a parancsot és elkezdi azokat kézzel megírni, a feleségével együtt. Így hát naponta 18-20 órát töltöttek el azzal, hogy tranzitvízumokat írjanak meg, több mint 6000 zsidó számára.

Szívszorító érdekességek, hogy állítólag még akkor is a vízumokat próbálta hamisítani, amikor már rég a szállodájából tartott a kaunasi pályaudvarra, ugyanis el kellett hagynia a posztját. A végén már egy rakás félig kitöltött papírt dobott a menekültek közé, amin csak konzulátus pecsétje és aláírása volt, majd a vonatablakból így szólt: „Bocsássatok meg kérlek, egyszerűen nem tudok többet megírni. A legjobbakat kívánom!”. Neki és feleségének köszönhetően tehát több ezer zsidó menekülhetett meg a holokauszttól.

További napi érdekességek.