Napi Érdekességek

Napi érdekességek: A világ legtöbb embert megölő állata

Több ezer mérgező, vagy épp ragadozó állat képes végezni egy emberrel, de viszonylag ritka, hogy egy fenevad rászokjon az emberhúsra és „sorozatgyilkossá” váljon. A napi érdekességekben szereplő tigrissel ez történt.

napi érdekességek

A bengáli tigris Nyugat-Nepál dzsungelében lévő sárkunyhós bennszülött faluval, Tharuval kezdte halálos hadjáratát, majd tovább indult az észak-indiai Kumaon régióba, és egész falvakat kényszerített térdre. Egy egész megyényi ember félt elhagyni házaikat a hatalmas ragadozó miatt.

A Champawati fenevad végül 7 évig garázdálkodott és 436 ember életét ontotta ki.

A tigrisek általában ennél jóval békésebbek. A mészárláshoz több ok vezetett. Ezek közül az egyik legnagyobb az erdők kiírtása, így jóval kisebb lett a vadon élő allátaok természetes élőhelye. Ez a prédák csökkenését is jelentette, mert kisebb élethelyen kevesebb növényevő él. A harmadik ok pedig személyes volt, a tigrisnek egy támadás során megsérültek az alsó és felső szemfogai is, így védtelenebb volt társai támadásai ellen, és egyre inkább kiszorították a területéről, így került az emberek közelébe, ami könnyű préda volt számára.

Az angol kormány fejvadászokat, katonákat és rendőröket küldött, hogy kapják el a vérszomjas fanevadat. Sokáig sikertelenül próbálkoztak, míg végül Jim Corbett figyelmét is felkeltette az eset 1907-ben, és a helyiek segítségére sietett.

Megérkezése után nem kellett sokáig keresnie, hogy melyik faluban garázdálkodik a tigris, mert épp egy 16 éves fiút ragadott magával az erdőbe. Corbett 300 helyivel elindult a nyomokon felfedezni a búvóhelyét. Végül egy szurdoknál talált egy pontot, ahol esélye volt lecsapni a fenevadra. Lesben állt és várt, tudta, hogy csak másodpercei lesznek a hihetetlenül gyorsan közlekedő tigrisre leadni a halálos lövését, hibájáért pedig az életével fizetne.

A tigris megölésével Corbett híresség lett, könyvet is írt a vadászatról, amiben viszont megvédte áldozatát, és leírta az okokat, hogy mi vezetett a gyilkoláshoz.