Napi Érdekességek

Napi érdekességek: Ismerd meg, hogy ki mentette meg az emberiséget egy nukleáris holokauszttól!

Az élet érdekességek, kihívások és döntéshelyzetek tömkelegével van tele. Nem telik el úgy óra, hogy ne kelljen épp döntenünk valamiről, legyen szó egy bevásárlásról, egy közúti helyzetről, vagy egy egyszerűbb munkahelyi teendőről. Volt azonban valaki, akinek mindössze néhány perc alatt kellett ítéletet hoznia az egész világ sorsáról, erről szól mai napi érdekességek rovatunk.   

napi érdekességek
Napi érdekességek

Sztanyiszlav Petrov 1939-ben született, és aktív éveiben a szovjet légvédelmi erők alezredeseként szolgált. 1983.szeptember 26-a ugyanúgy indult számára, mint az összes többi nap, amikor reggel elindult a munkahelyére. Ekkor azonban még csak nem is sejtette, hogy az egész emberiséget meg fogja menteni egy atomháborútól. 

Azon az emlékezetes szeptemberi napon Sztanyiszlav épp egy titkos katonai bázison állt szolgálatban, amikor a műszerek egyszer csak azt jelezték, hogy az USA nukleáris rakétatámadást indított Szovjetunió ellen. A protokoll szerint ilyenkor azonnali hatállyal jelenti kell az esetet, és megkezdeni az ellentámadást. Sztanyiszlav miután néhány perc leforgása alatt átgondolta a helyzetet, inkább úgy döntött, hogy nem emeli fel a telefont és szimplán csak egy rendszerhibát jelentett be. Azt azonban, hogy ehhez mennyi hidegvér kellett, földi halandóként valószínűleg el sem tudjuk képzelni. Jól átgondolt döntése végül kifizetődni látszott, mivel kiderült, hogy a műholdak a felhőkön megtörő napfényt valamiért rakétatámadásnak érzékelték, és szó sem volt erről. Sztanyiszlav nyugalmának köszönhetően tehát megmenekülhettünk egy pusztító atomháborútól és vele együtt egy harmadik világháborútól is. 

Az úriembert egyébként a mai napig hősként emlegetik, és példának okáért még egy dokumentumfilm is készült róla 2014-ben, ’Az ember, aki megmentette a világot’ címmel.