Napi ÉrdekességekTények

Napi érdekességek: Szerinted létezik olyan fegyver, ami működik az űrben?

Igen! Méghozzá ez a bravúros teljesítmény a Szovjetunió számlájára írható. Az R-23 volt az első és tudomásunk szerint az utolsó fegyver, amit 1975-ben lőttek el az űrben. Ennek részleteit pedig több mint 40 éven át titokban tartották, egészen mostanáig.

napi érdekességek
Napi érdekességek

A Rikhter R-23 egy olyan automata gépágyú, amelyet még Aron Rikhter fejlesztett ki az 1950-es években – nagy teljesítményű sugárhajtású repülőgépek fegyverzeteként, a szovjet légierő számára. A legtöbb fegyvertípusnál a töltényeket hátulról szokták betölteni, az R-23 azonban pont ellentétesen működött. Ez pedig valami megfoghatatlan kinézetű, hatalmas szerkezetet eredményezett, amit a Tu-22 szuperszónikus járgányokra rögzítették fel. Mivel senki nem tudhatta előre, hogy mi fog történni, ha elkezdenek vele lövöldözni az űrben, így csak a Szaljut-3 űrállomásán merték próbálták ki, ami egyébként akkoriban egy civilnek álcázott állomásként szolgált. Egyes források szerint a kísérlet során összesen kb. 20 lövedéket sikerült ellőniük.

Az R-23 felépítése egyszerűen mesteri lett. Gyakorlatilag egy gázzal működő revolverágyú volt, melynek működéséhez három különálló gázrendszert használtak. Az egyik a friss töltény betöltésére szolgált, a másik a forgóhenger és az adagolószerkezet meghajtására, az utolsó pedig kidobta a kilőtt töltényhüvelyt a csőből. A teljesítménye is bámulatosra sikeredett: az R-23 a valaha volt leggyorsabb tüzelésű gépágyú volt a maga 2600 lövés/perc sebességével. A lőszert tekintve pedig a cél az volt, hogy minél kisebbre készüljön, így a fegyver nevéből adódóan 23 mm-re sikeredett. És, hogy miért volt erre szükség? Nem meglepő érdekességek, de a Földön teljesen máshogy működik egy fegyver, mint a világűrben, illetve mivel nagy sebességű repülőgépre volt szerelve, minimálisra kellett csökkenteni a légellenállást.