Napi ÉrdekességekTények

Napi érdekességek: Végtelennek tűnő lépcsősor vezet a Srí Lanka-i ősi sziklavárhoz

Sok szép érdekességeket lát az ember a világban járva-kelve, de a Sigiriya (Szigirija) sziklavár valamiért örökre megmarad a turisták emlékezetében. 

napi érdekességek

A Sigiriya Oroszlán Szikla ma Srí Lanka leglátogatottabb turisztikai célpontja. Elhelyezkedését tekintve Dambulla város közelében található, a dél-ázsiai szigetország kellős közepén. Kívülről szemlélve csak egy 200 méter magas sziklának tűnik, de valójában Srí Lanka egyik legértékesebb történelmi műemléke lapul meg a tetején.

A helyiek a világ nyolcadik csodájaként emlegetik ezt az ősi palota- és erődkomplexumot, amelyet még Kasyapa király épített (i.sz. 477 és 495) egy meglehetősen drámai, családi viszály után. Habár a sziklaóriás megépítése még az időszámításunk előtti korból gyökerezik, csak 1831-ben rántották le róla a leplet, és 1980-ban kezdték meg a régészeti munkálatokat. A fellegvárhoz az út nagyjából 1200 lépcsőfokon át vezet, miközben nem csak a gyönyörű kilátást élvezhetjük, de számtalan egyéb látnivalót is felfedezhetünk. Például a Kobra-csuklya nevű szentélyt, az Asana-barlangot, az erődfalat, a királyi kertet, a Víztároló-sziklát, illetve egy tucat olyan megmaradt falfestményt is, amelyet „felhőlány” néven emlegetnek. A szikla a nevét egyébként arról a hatalmas oroszlánról kapta, amelyet a felfelé vezető út nagyjából felénél pillanthatunk meg, hiszen egy kis tisztáson fogadja az ide látogatókat. 

Sigiriya olyannyira emlékezetesre sikeredett, hogy 1982 óta az UNESCO Világörökség részeként tartják számon, így vétek lenne kihagyni. További érdekességek, hogy a király halála után az erődítmény sokáig üresen árválkodott, mígnem buddhista kolostorként funkcionált tovább egészen a 14. századig.