Napi Érdekességek

Napi érdekességek: Neked melyik volt a kedvenc Coca-Cola reklámod?

A legnagyobb márkák olykor időt, pénzt és kreativitást nem sajnálva rukkolnak elő újabb-és újabb reklámötletekkel, hogy ringbe szálhassanak a vásárlók kegyeiért. Az elmúlt 7 évben a Coca-Cola például évente átlagosan 4 milliárd dollárt költött csak reklámra világszerte. Az egyik legkreatívabb megoldásuk szerepül mai napi érdekességek rovatunkban.

napi érdekességek

Ki ne ismerné a Coca-Cola éjfekete nedűjét, ami évtizedek óta elengedhetetlen kelléke a családi, baráti összejöveteleknek, vagy akár mindennapjainknak? A vállalat többek között azért tudott fent maradni ilyen sokáig, mert erőteljesen a márkaépítésre koncentrált. Habár ez idő alatt egy kis millió kampányfilmet és hirdetést megálmodtak, egy valami a mai napig közös bennük: ahelyett, hogy mindenáron azt szuggerálnánk belénk, hogy milyen finom a kóla, sokkal inkább egy életérzést próbálnak átadni. A legelső Coca-Cola reklám 1886. május 29-én jelent meg az Atlanta Journal című újságban, néhány héttel azután, hogy az italt először szolgálták fel Jacobs gyógyszertárában.

A legkreatívabb azonban mind közül az 1960-ban megjelent hirdetésük volt. A Velencében fellelhető Szent Márk tér az Olaszországba látogató turisták egyik legkedveltebb célpontja. Nem csak a Szent Márk Bazilika és a Dózsa Palota, de a híres velencei galambok miatt is. Korábban annyi volt belőlük ugyanis, ameddig a szem ellátott – sokan szerettek volna tehát közös képet készíteni a kis kajarablókkal, akik örömmel csipegettek a turisták kezéből, vagy szálltak a fejükre.  Innen jött a remek ötlet, hogy a márka a galambok feneketlen bendőjét kihasználva készítse el legújabb snittjét. 1960-ban hatalmas mennyiségű madáreleséget szórtak ki a Szent Márk téren, méghozzá a Coca-Cola betűk formájában. Az akkoriban jelenlévő galambok mennyiségével nem kellett sokat várni ahhoz, hogy azonnal több száz jószág repüljön rá a könnyen jött csemegére, és formázzanak ki egy hatalmas Coca-Cola feliratot. A ritka pillanatot pedig a Correr Múzeum ablakainak tetejéről kapták lencsevégre, ami aztán az egész világot bejárta. Egyéb meglepő érdekességek, hogy ugyanezt korábban már az Assicurazioni Generali is ellőtte, ahol az ’AG’ betűit formálták ki a madarak – ennek emléke azonban eltörpült a Coca-Cola-hoz képest. Egy jó tanács azoknak, akik szemet vetettek volna a remek ötletre: 2008 óta be van tiltva a galambok etetése a Szent Márk téren.