Napi Érdekességek

Napi érdekességek: Hátborzongató védekezési módszerek egyenesen a Nílus partjáról

Napjainkban számos modern módja akad a védekezésnek, hiszen különféle formái kaphatók a piacon.  Már elődeink is próbálták megtalálni ennek a módját – több-kevesebb sikerrel – bár ezek egy része meglehetősen bizarrnak tűnhet a 21. századi ember számára. 

napi érdekességek
Napi érdekességek

Nem meglepő érdekesség, de már a régi kor szerelmeseinek is fontos volt a megfelelő védekezés, tartottak ugyanis például a szifilisztől, ami akkoriban gyógyíthatatlan betegség volt. Ekkortájt számos születésszabályozó és egészségvédő „eszköz” látott napvilágot, legtöbbjük olyan, amelyeket mai ésszel már felfoghatatlannak találunk. Ezek nem csak nagyon kezdetlegesek voltak, de igen rémisztőek is.

Az egyiptomi nők például növényi alapú keverékekkel kísérleteztek, vagy éppen mézzel kikevert krokodil ürülékből készítettek fogamzásgátló szert. Az ifjú Casanovák sem tétlenkedtek, hiszen a legképtelenebb dolgokból eszkábáltak maguknak óvszert. A szájon át szedhető tabletták viszonylag új találmánynak számítanak, az óvszer azonban meglepően hosszú múltra tekint vissza. Egyesek szerint a legkorábbi ábrázolása már egy 13 ezer éves barlangfestményen is visszaköszön a franciaországi Grotte des Combarelles-ben – az viszont, hogy pontosan mi látható a rajzon még mindig vita tárgyát képzi.

A világtörténelem első kézzel fogható kondomjai az ókori Egyiptomból származnak, időszámításunk előtt 1000-ből. Ezek általában olívaolajjal átitatott vászonból, vagy valamilyen állati testrészből készültek el – például disznóbőrből, de a tisztított bél sem volt ritka találmány. Technikájukat pedig idővel annyira felfejlesztették, hogy már színes verziókkal is megpróbálkoztak. Erre az egyik legékesebb bizonyíték Tutanhamon – az ókori Egyiptom egyik utolsó fáraójának – sírhelye, amelyre még Howard Carter régész bukkant rá 1922-ben, több évnyi keresgélés után. A Királyok völgye-beli fáraósír igazi régészeti szenzációnak számít már azért is, mert teljesen épségben maradt, másrészt pedig rengeteg kincset rejt: a híres-neves aranymaszkot, különféle amuletteket és ékszereket, sétapálcákat, de még egy kondomra hajazó vászontokot is. Az pedig, hogy mit is keresett a fáraó sírjában egy 18. dinasztia idejéből megmaradt óvszer, azt mindenkinek inkább a fantáziájára bízzuk.

További érdekességek.