Napi Érdekességek

Napi érdekességek: 4 dolog, amit megpróbált Walt Disney titokban tartani…

Napi érdekességek rovatunkban a Walt Disney Company történetéből szemezgetünk, ami tele van technikai és kreatív bravúrokkal, valamint a történetmesélés igazi szeretetével.

Természetesen az olyan nagy vállalkozásoknak, mint a Walt Disney Studios, a Disney vidámparkok, vagy épp maga Walt Disney megvannak a saját titkaik. Sok olyan dolog van a Disney múltjával kapcsolatban, amit soha nem fogunk megtudni – de van néhány olyan titok is, amit nem tudtak megőrizni. 

napi érdekesség

1. Walt Disney és dohányzási szokása

Széles körben ismert tény, hogy Walt Disney cigarettázott. Walt az első világháború után erős dohányos lett, sok képen látható cigarettával a kezében, és mint sokan tudják, végül tüdőrákban halt meg.

Érdekes módon úgy tűnik, hogy a The Walt Disney Company megpróbálja titokban tartani ezt a szokását – nem sok sikerrel.

A New York Times szerint a modern Disney cég a stúdió egészére kiterjedő dohányzási tilalmat vezetett be a Disney-filmekben. Ez a hozzáállás azzal járt, hogy kitörölték Walt történetének egy-egy kényelmetlen és jelentős részét. Például az Independent szerint Walt nem dohányozhatott a Saving Mr. Banks című filmben . (Bár az egyik jelenetben elnyomta a cigarettát az irodájában.)

Egyes jelentések szerint a Disneyparkokban digitálisan eltávolították a cigarettát minden Waltról készült képről. Az tény, hogy elég nehéz, ha nem lehetetlen találni a Disney parkokban olyan Walt fényképet ahol cigarettázik.

A Disney sok kritikát kapott amiatt, hogy segített eltörölni azt a kellemetlen tényt, hogy a cigaretta hozzájárulhatott Walt korai halálához.

2. Offshore cégek használata földvásárlásra a Disney World számára

Valószínűleg a Disney cég legnagyobb titka az volt, amit Walt saját maga alkotott meg. A teljesen új üdülőhely kitalálása hatalmas vállalkozás volt, és a Disney World semmihez sem fogható parknak készült. Egy dologra volt szüksége Disney-nek ahhoz, hogy ez az álom valóra váljon! Földre. Walt pedig nem akarta, hogy mások megtudják, ő szerzi meg.

Orlandóban hatalmas földvásárlásokat hajtottak végre a Disney nevében, és a közeli ingatlanok értéke az egekbe szökött. A Disney-nek végül többet kellett fizetnie a szükséges földterületekért, ráadásul más cégek is felvásároltak, hogy kihasználják a Disney szomszédos ingatlanait. Miután látta, hogy ez történik Disneyland környékén, Walt megoldást keresett.

A rizikó minimumra csökkentése érdekében Walt olyan offshore cégeket használt a föld megvásárlására , mint a Latin-American Development and Management Corp., a Tomahawk Properties és a nagyon Disney-szerű MT Lott Co. Nem a cégek voltak az egyetlen intézkedés. A Disney ügyvédje, Bob Foster álnevet használt amikor felderítette a földeket, és St. Louison keresztül repült, nem pedig egyenesen Kaliforniából.

Természetesen mindez megváltozott, amikor Emily Bavar újságíró felfedte a történetet. Az Orlando Sentinel szerint a Disneyland 10. évfordulóját ünneplő sajtóeseményen Bavar megkérdezte a Disney-től, hogy ő vette-e meg a területet. Szavai szerint: „Úgy nézett ki, mintha egy vödör vizet zúdítottam volna az arcába. Még soha senkit nem láttam ennyire megdöbbentnek. Túlságosan meglepődött, de aztán magához tért, és nemet mondott.”

Kaliforniában azonban Bavar elég forrással tudott beszélni ahhoz, hogy meggyőződön igazáról. Bavar 1965. október 21-én megjósolta, hogy a Disney megvesz egy telket új vidámpark felépítéséhez Floridában, és igaza volt. Ez talán a legravaszabb példája, annak ahogy Disney próbált titkokat megőrizni.

3. Walt Disney FBI informátorként tevékenykedett

Tudtad, hogy Walt Disney több mint 25 éven át FBI informátorként szolgált ? Igen, ez őrület! Ezt nagyon szigorú titokban tartották. A The New York Times szerint csak az 1993-as információszabadságról szóló törvényben kerültek napvilágra azok a dokumentumok, amelyek megerősítették, hogy Disney részt vett a Szövetségi Nyomozó Iroda munkájában.

A  Disney továbbadta a szövetségi kormánynak azok neveit, akiket felforgatónak tartottak Hollywoodban, bár a nyilvánosságra hozott dokumentum jelentős mennyiségű információt tartalmaz, nemzetbiztonsági okokból és hogy Walt Disney pontosan kikről tájékoztatott, az továbbra is rejtély. A Disney annyi információval szolgált az irodának, hogy „teljesen megbízott különleges ügynökké” vagyis nagyon megbízható besúgóvá tették.

Disney és J. Edgar Hoover, az Ügynökség igazgatója közötti kapcsolat bonyolult volt. Munkájuk érdekében Hoover hagyta, hogy filmezzenek az FBI-központban, és a Disney még az FBI-ügynökök néhány karakterábrázolását is megváltoztatta, hogy jobb színben tüntesse fel az FBI-t.

Meglepő ilyen politikai és nemzeti motivációkról ennyi idő után értesülni, de ahogy a New York Times fogalmaz: „A Disney-dosszié történelmi emlékeztető a hidegháborús évekre, amikor Hollywood írói, színészei, rendezői és producerei, valamint szervezeteik összecsaptak a politikai meggyőződésükről.”

Végül ezt a titkot több mint ötven évig őrizték, amíg a Disney-dokumentumokat nyilvánosságra nem hozták. De az információszabadságról szóló törvény értelmében Disney informátori hivatali idejét nem lehetett örökre titokban tartani. 

4. A Disney nem tudta megtartani Oswaldot

Ezúttal nem is egy titkot, hanem egy karaktert nem tudott megőrizni. Amikor Walt Disney és partnere, Ub Iwerks először úgy döntött, hogy egy nagy animációs sztárt találnak ki, azt gondolhatnánk, hogy egyből Miki egér jutott az eszükbe, pedig Mickey-nek valójában volt egy elődje, Oswald, a szerencsés nyúl .

A BBC szerint Oswald lehetett volna Disney legnagyobb karaktere, ha nem lett volna gond a nyúl jogaival. A Walt Disney Studiost eredetileg a Universal Pictures bízta meg 1927-ben, hogy készítsen egy animációs rövidfilm sorozatot a vadonatúj Oswald karakterrel. Oswald gyorsan népszerűvé vált, mivel valószínűleg ő volt a legkorábbi animációs karakter, akinek teljes értékű személyisége volt.

Amint azt valószínűleg sejtitek, nem minden úgy ment, ahogy Walt Disney elképzelte. A Walt és a Universal közötti szerződés azt jelentette, hogy Oswald, a nyúl jogai a Universal Pictures kezében voltak. Oswald sikere miatt a Universal producerei és Walt saját animátorai között háttéralkuk kötődtek Oswald rövidfilmek elkészítésére, Walt közreműködése nélkül.

A Universal elvette a jogokat (és Walt csapatának nagy részét) a Disney-től. Ez volt Walt egyik legnagyobb veresége pályafutása során, és a BBC cikke szerint rosszkedvűen hagyta ott a tárgyalásokat a Universallal. Azért végül neki sem kellett bánkódnia, mert a történet szerint Walt hazafelé találta ki az új karaktert, azt a bizonyos egeret. 

Negyven évvel Walt halála után az Oswald, a szerencsés nyúl jogait 2006-ban visszaadták a Disney-társaságnak egy egyesség révén, amiben Al Michaels sportkommentátor cserébe az NBC -hez került, és így cég használhatja Oswaldot filmekben, adhat el ajándék tárgyakat vele és a parkokban is szerepelhet.

További érdekességek.