Napi ÉrdekességekTények

Tudástár: A víz alatti barlang, amiből csináltak egy replikát

Az ember igen sok érdekességet találhat, ha búvárkodni indul: új halfajokat fedezhet fel, érezheti a korallok bársonyos simogatását, vagy épp rábukkanhat egy több tízezer éves barlangra is. 

tudástár
Tudástár

1985-ben Henri Cosquer – profi mélytengeri búvár – szokásos merülőútjára indult, mikor véletlen felfedezett egy őskori régészeti lelőhelyet Marseille partvidékénél, Franciaországban. A Cosquer-barlang immáron közel 30 ezer éves, egy 175 méter hosszú alagúton lehet rajta bejutni, bejárata pedig 36 méterrel a víz alatt helyezkedik el – ez azonban nem mindig volt így. A régészek szerint a barlang korábban még egy füves területre nyílt, csak a jégkorszak óta több 10 métert emelkedett a tengerszint. 

A Cosquer-barlang igazi csemegének ígérkezett a régészeknek. Falai ugyanis telis-tele vannak szőve falfestményekkel és vésetekkel. A rajzokból számtalan állatfaj formája vehető ki, többek között patásoké, halaké, fókáké, de még macskáké is. Emellett pedig egy több tucat kézlenyomat díszíti azokat, piros-és fekete színekben. Ezekből a régészek arra engedtek következtetni, hogy a barlangot az ősemberek használhatták, azt azonban még homály fedi, hogy vajon mire. Miután 6 éven át titokban tartották a barlang felfedezését, 1991-ben mégis lerántották róla a leplet, miután 3 búvár eltévedt benne és meghalt.

A barlang felfedezője úgy gondolta, hogy mindenképpen fenn kell tartani ezt a csodát az utókornak, hiszen a klímaváltozás miatt a tenger minden évben millimétereket emelkedik, így idővel odaveszne a rajzokkal együtt. A francia kormány segítségével elkészítették a Cosquer-barlang majdnem tökéletes 3D másolatát, ami szinte megszólalásig hasonlít az eredetire – immáron turista-barát formában. Azért csak majdnem, mert a műbarlang egy hajszállal kisebb méretű lett, mint az eredeti, de mentségükre szolgáljon, hogy a rajzok, vésetek 90%-a ugyanolyan, és 23 millió euróba került a projekt. Valljuk be, ez azért nem volt egyszerű küldetés, tekintve, hogy az eredeti barlang 80%-át már ellepte a víz.  

További érdekesség, hogy a „replika” (Cosquer Mediterranee) Marseille városában található, és a mai napig közkedvelt célpontja a nagyközönségnek. 

További érdekességek.