Napi ÉrdekességekTények

Lehet, hogy csak egy mítosz, hogy a nőket és gyerekeket mentették először egy hajókatasztrófa során? – Tudástár

„Nők és gyerekek először!” – kiállítja a filmekben a hajóskapitány, ha menteni kell az utasokat a fedélzetről. Két svéd kutató azonban rávilágított arra, hogy ez az állítás nem éppen fedte a valóságot a 19. században történt hajóbalesetek során.

tudástár
hajóroncs – tudástár

Mikael Elinder és Oscar Erixon, az Uppsalai Egyetem szakemberei egy teljesen új megvilágításba helyezték ezt a szentül hitt mentési protokollt. Kutatásaik során a 18 leghíresebb hajóbalesetet vették górcső alá, köztük a Titanic, a HMS Birkenhead, és az MV Bulgaria elsüllyedését. Végül pedig tollukból egy 82 oldalas tanulmány született meg, melyhez a hajdani utaslistákból és egyéb nyilvántartásokból szereztek bizonyítékot.

Megdöbbentő érdekesség, hogy a 18 balesetben összesen 15 000 utas hunyt el – amíg a férfiak 34,5%-ának a haja szála sem görbült, addig a nők jóval szerencsétlenebbül jártak (17,8%). Az esetek közül pedig háromban az összes női utas odaveszett. Ez alól az egyetlen kivétel a Titanic volt, amit a nők 73,3%-a és a gyerekek fele túlélt, a férfiak esetében pedig ez a szám csupán 20,7% volt. Véleményük szerint azonban a Titanicon történt kivételes bánásmód nem reprezentálja a valóságot, hiszen a kapitány azzal fenyegetőzött, hogy tüzet nyit, ha előbb nem a nőket és gyereket ültetik be a mentőcsónakokba. A kapitány szerepe kulcsfontosságú volt a tragédiák során. Kihangsúlyozták továbbá, hogy a vizsgált 18 katasztrófa közül az ilyesfajta mentési protokollra, csak 5 esetben kaptak parancsot a kapitányok. Christer Lindvall-t, a Nemzetközi Hajómesterek Szövetségének (IFSMA) elnökét például nem lepte meg a tanulmány, sőt elmondta, hogy tulajdonképpen nincs is erre semmilyen szabály.

Ha tehát süllyedni kezd a hajó, akkor a férfiak lovagiassága sokkal inkább csak egy mítosznak tűnik, és a szakirodalom viszonylag ritkán foglalkozik azzal, hogy az emberek hogyan viselkednek egy valós vészhelyzetben. Habár a természeti adottságukból fakadóan a férfiaknak jobbak a túlélési esélyei, érdemes megemlíteni az önfeláldozás fogalmát.  „Amikor a segítségnyújtás a saját életünk kockáztatásával jár, sokkal ésszerűbbnek tűnik inkább a saját bőrünket menteni” – hangzik el a tanulmányban.

További érdekességek.